Kui sünnipärane aimaraa indiaanlane nagu Morales isegi ja endine asepresident Víctor Hugo Cárdenas vihjas, et võib presidendiks kandideerida, oli reaktsioon brutaalne: jõuk aimaraasid tõstsid Cárdenase pere jõuga nende kodust Titicaca järve kaldal välja ning peksid tema naist ja 24-aastast poega nuutide ja keppidega nii, et nad tuli kaheks päevaks haiglasse viia, vahendab Associated Press.

Reedel saadeti Cárdenase perekond tseremoniaalselt pagendusse. Punastes pontšodes mees ja naine piitsutasid poliitiku kujutist ja põletasid siis selle sümboolselt ära.

„Me ei andesta neile, kes reedavad meie venna Moralese,” ütles 400 inimesest koosneva jõugu juht Alfredo Huaynapaco. Cárdenase maja oli prahti täis, pea kogu mööbel oli kadunud. Keegi kirjutas kahekorruselise telliskivimaja seinale „Rahva poolt üle võetud”.

Ei politsei ega prokuratuur pole vägivallatsejate vastu midagi ette võtnud. Kuigi Morales mõistis vägivalla hukka, ütles ta siiski, et „Boliivia rahvas ei salli reetureid ega andesta neile”.

Cárdenase sõnul on Moralese valitsev Liikumine Sotsialismi Suunas muutnud diskrimineerimise Boliivias vastassuunaliseks.

„Põlisrahvaid kasutatakse šokivägedena,” ütles Cárdenas augustis. Varem valitses tema sõnul maailmas suur austus Boliivia indiaanlaste vastu, kuid nüüd on nad diskrimineerimise, revanši, vastasseisu ja rassismi sümbol.

Boliivia uue poliitilise eliidi moodustavad ketšuad ja aimaraad. Nad on vasekarva nahaga ja uhkelt indiaanlased või mestiitsid.