Washington omakorda kutsus Hiinat üles järgima rahvusvahelisi merendusreegleid pärast seda, kui Pentagon teatas, et viis Hiina laeva, sealhulgas üks sõjalaev, tülitasid pühapäeval rahvusvahelistes vetes USA laeva USNS Impeccable, vahendab Reuters.

Aasia-Vaikse ookeani piirkonna julgeolekueksperdi Denny Roy sõnul ei paistnud vastasseis olevat juhuslik, vaid pigem Hiina viis saata Washingtonile sõnum selle kohta, et Hiina soovib oma kasvava sõjalise võimsuse respekteerimist.

USA kaitseministeeriumi avalduses on öeldud, et Hiina alused sooritasid relvastamata ookeaniseirelaeva USNS Impeccable’i ohtlikus läheduses agressiivseid manöövreid, kusjuures üks laev tuli vaid 8 meetri kaugusele.

Troopilisel Hainani saarel, mis paikneb mandrist 100 kilomeetri kaugusel lõunas, asub Hiina mereväebaas, mis on kodusadamaks ballistiliste rakettidega varustatud allveelaevadele.

Hiina Washingtoni saatkonna esindaja eitas, et Hiina laevad rikkusid merendusreegleid ja väitis, et USA laevad tegelevad piirkonnas ebaseadusliku seirega.

Impeccable on üks viiest ookeaniseirelaevast, mis teenindavad Jaapanis Yokosukas baseeruvat USA 7. laevastikku. Laevad kasutavad madala sagedusega heli veealuste ohtude, nagu allveelaevad, kindlakstegemiseks.