„Minu Eesti” mõttetalguid kroonib 27. detsembril rahvahääletus, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Otsime 21. sajandi demokraatia vormi ning tahame sõelale jäänud ideedega läbi viia 21. sajandi rahvahääletuse,” ütles Nõlvak. Esialgsete plaanide kohaselt toimuks e-hääletus ID-kaardiga, alternatiivina luuakse hääletuspunktid kohalikesse raamatukogudesse ning isikutuvastamise viiksid läbi raamatukogutöötajad.

Nõlvaku sõnul on viimase aja hääletused – näiteks Tallinna korraldatud Kultuurikatla ja Linnateatri vahel valimine – diskrediteerinud osalusdemokraatia protsessi. „Soovime, et inimesed julgeksid otsustele oma õige nime alla kirjutada ning kaoksid anonüümsed Hunt Kriimsilmad,” lisas ta.

Protsess algab 1. mail, mil 227 omavalitsustes koguneb kolmeks tunniks kokku 400 mõttekoda. Toimumispaikadeks on peamiselt rahva- ja seltsimajad.

Eesmärk on arutada eelnevalt temaatiliste plokkide kaupa paika pandud probleeme nii riigi- kui ka kohalikul tasandil – näiteks majandus-, hariduselu, tervishoiu ning keskkonna valdkonnast. Arutelu on plaanis korraldada nii eesti kui ka vene keeles.

Mõttetalgute tulemusi makrotasandil analüüsivad järgneva nelja kuu jooksul poliitikauuringute keskus Praxis, Swedbank, Eesti Arengufond, Tallinna ja Tartu ülikool, analüüsi tulemusi saab vaheetappidena jälgida internetis. Praegu käivad läbirääkimised, millisel telekanalil hakkab alates sügisest toimuma sõelale jäänud ideid tutvustav diskussioonisaade. Kõige kandvamad ideed pannaksegi 27. detsembril rahvahääletusele.

Rainer Nõlvak möönis, et võrreldes möödunud aasta „Teeme ära” kampaaniaga on ettevõtmise poliitiliseks muutumisel tänavu suurem risk. „„Minu Eesti” on puhtalt kodanikuühiskonna algatus. Kui mullu oleksime „Teeme ära” korraldanud koostöös poliitikutega, oleks osalemine ilmselt olnud kümneid kordi väiksem. Loodame, et ka seekord suudame ühendada palju häid ja tegusaid inimesi,” lisas ta.

Kõigi tegevuste eelarveks on plaanitud 8,86 miljonit krooni, rahastajateks on Kodanikuühiskonna Sihtkapital (KÜSK) ning riigikantselei kaudu Euroopa Komisjon. „Ilmselt osutuvad kulud siiski väiksemaks, kuna iga päevaga saame juurde partnereid ning toetajaid. Eelarvesse on plaanitud ka rahvahääletuse läbiviimine ning Praxise analüüsikulud,” märkis projekti koordinaator Eva Truuverk.

1. aprillil toimub „Minu Eesti” suur avakonverents, mille tähtesinejaks oodatakse USA presidendi Barack Obama valimisvõidule kaasa aidanud kampaaniajuhti David Plouffe’i.

„Minu Eestiga” on praeguseks liitunud Eesti avaliku elu tegelased, teiste seas Marju Lauristin, Lagle Parek, Ain Aaviksoo, Peeter Jalakas, Sten Tamkivi, Allar Jõks.