Sellise avalduse tegi endine kaitseminister Sergei Ivanov täna Vene ajalehes Rossiskaja Gazeta avaldatud intervjuus. Ivanovi, kes kureerib sõjatööstuse küsimusi, sõnul puudutab uus relvastuse riiklik programm aastaid 2011 kuni 2020.

„Aset leiab täielik Venemaa tehiskaaslaste grupeeringu välja vahetamine enam kaasaegsemate aparaatide vastu. Luuakse ühtne lahinguvälja infoväli. Ning loomulikult toimub üleminek täiesti uutele, intellektuaalsetele relvastuse mudelitele ja sõjatehnikale,“ selgitas asepeaminister.

Ivanov rõhutas samuti kõik 2009. aasta riiklike kaitsekulutuste laialimääramise eest vastutavad ministeeriumid ja ametkonnad peavad kuni 2009. aasta märtsi lõpuni kandma selle summa üks triljon rubla (340 miljardit krooni) – paigutama 1400 Venemaa strateegilise sõjatööstuse ettevõtete arvetele. Aseminister märkis, et mõned neist on oma summad juba ka kätte saanud.

Varem teatati, et aastatel 2009-2011 eraldatakse riigieelarvest kaitsekulutustele kokku neli triljonit rubla (1,36 triljonit krooni) ning peaminister Vladimir Putin ütles, et finantskriis kaitsekulutuste kärpimist ei ohusta.

Endise kaitseministri sõnul näeb uutele relvastustele ülemineku programm ette ka üleminekut nanotehnoloogiat kasutavatele relvadele. Ivanov märkis, et lennukitootja Suhhoi on juba väljatöötanud materjali näiteid nanotehnoloogia abil ja „see pole enam teaduslik fantastika, vaid reaalsus“.

Väljaanne tuletab meelde, et ka Venemaa kaitseministri asetäitja ja relvajõudude ülem kindralpolkovnik Vladimir Popovkin rääkis hiljuti armee ajalehes Krasnaja Zvezda ilmunud intervjuus Venemaa sõjaväge ees ootavatest uuendustest.

Popovkin ütles, et aastaks 2016 jääb Vene armeesse alles vaid 50 protsenti vanast relvastusest ning aastaks 2020 on see näitaja 25 protsenti.