„Väljas oli juba pime. Me olime välisukse lukustamata jätnud, sest kuna värav oli kinni, ei arvanud, et keegi sisse pääseks. Politseinikud hüppasid nähtavasti üle aia,” kirjeldas sündmusi üks kohalolijatest – Siim (asjaosaliste nimed muudetud). „Elutoani jõudes koputati uksele ning nõuti sisselaskmist.”

Noorte sõnul oli nende ja politseinike vahel läinud vaidluseks, kuid lõpuks anti võimuesindajatele siiski tegutsemiseks vaba voli.

„Nad kontrollisid meie isikuandmeid ning otsisid seejärel maja läbi,” jutustas üks Volki alalistest elanikest, Kadri. Tüdruk rääkis, et politseinikud pildistasid majas leiduvaid esemeid, nuusutasid teepakke ning lõhkusid veetünni ümber oleva polsterduse.

„Tünni ümber on soojustus selleks, et saaksime seal pesuvee tarbeks lund sulatada,” selgitas Siim, lisades, et spekuleeriti ka teemal, kas noored mitte Eesti Energialt elektrit ei varasta. „Tegelikult toodame seda ise, maja katusel on meil kuus päikesepaneeli ning hiljuti paigaldasime tuulegeneraatori.”

Politseinikud nurisesid ka majas leiduvate pipragaasi varude üle, mida majaelanike väitel on enesekaitseks kogutud. „Teeme võimuesindajate käitumise kohta pöördumise õiguskantslerile,” teatas Siim.

Noored on maja kasutanud juba üheksa kuud. Lisaks elektrilahenduse väljatöötamisele on majas tehtud remonti ning parandatud katust, samuti paigaldati elutuppa väikene kamin. Maja omanik, Interno Plaadimaja AS-i nõukogu esimees Reimo Metsküll kinnitas, et on noorte tegemistega kursis ning andnud neile selleks loa. „Olen nendega kohtunud ning tundusid igati viisakad inimesed olevat, nad on saatnud ka pilte selle kohta, mida seal täpselt teinud on. Parem, et nad seal elavad, kui et maja lihtsalt tühjana seisab ning lagastajatele valla on.”

Samal ajal märkis Metsküll, et politsei oli enne majas käimist temaga ühendust võtnud.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Pärtel-Peeter Pere sõnul kontrollisid 23. veebruaril Kesklinna politseiosakonna korrakaitsjad mahajäetud maju, tuvastamaks, ega neis ole asotsiaalse eluviisiga inimesi, kes võivad olla ohtlikud nii endale kui ka teistele.

„Teiste hoonete seas kontrolliti kõnealust maja, kuhu siseneti omaniku suulisel loal,” selgitas Pere. „Elanike käitumise ja oleku põhjal tekkis kahtlus, et nad võivad olla tarvitanud narkootikume, kuid kahtlus siiski kinnitust ei leidnud ja politseinikud lahkusid hoonest.”

Pressiesindaja lisas, et veetünni ümber olnud soojustuse lõhkumine ning huvi teepakkide sisu vastu oligi politseinike hinnangul tekkinud narkootikumikahtlusest. „Politseil oli hoones viibinud isikute välimust ja käitumist arvestades alust kahtlustada, et majas võib olla narkootilisi aineid,” lisas Pere. Pressiesindaja tõdes, et politsei hinnangul inimesed majas ebaseaduslikult ei ela ning menetlust nende suhtes algatatud ei ole.