Põhjenduseks tõi linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer, et Vitsut on käivitanud „buldoosermenetluse” haldusreformi läbiviimiseks Tallinnas, teatas Tallinna linnavolikogu avalike suhete nõunik.

Holsmeri hinnangul saab reformi tulemus olla vaid ebademokraatlik, kui seda tehakse liiga kiiresti. Ühe suurima puudusena tõi Holsmer esile, et seniseid halduskogusid hakkab edaspidi asendama nõukogu, mille nimetab linnavolikogu. „Järelikult nimetab need Savisaar,” selgitas ta.

Teiste Tallinna volikogu opositsionääride hinnangul on haldusreform väga vajalik ja selleks on pikalt hoogu võetud, linnaosade arv pealinnas on aga ebaoluline küsimus. Samas ei pea IRL fraktsiooni liige Indrek Raudne õigeks teha reformi nii, et see võib valimistulemuse Tallinnas kallutada Keskerakonna kasuks. See on ka põhjuseks, miks ta peab õigeks umbusaldada keskerakondlasest volikogu juhti, kes tuli välja mõttega haldusreformist pealinnas.

Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut hindab opositsiooni käitumist ootuspäraseks: „Nemad umbusaldasid mind juba 2005. aasta kohalike valimiste järel ja nüüd lihtsalt leidsid põhjuse korrata oma seisukohta.”

Vitsuti sõnul on praegu vaja kiireid ja radikaalseid reforme, mis tulevad kasuks linnaelanike tõhusamal teenindamisel ja säästlikumal juhtimisel. „Selle vajalikkuses on Keskerakonna kõrval veendunud ju ka opositsioon. Ainult et niisuguse reformi tegijaks tahaksid nemad ise olla, kusjuures demokraatia peab tähendama just sellist ainuõigust otsuseid teha, nagu seda Toompeal praktiseeritakse,” leiab volikogu esimees.