Valimisõiguslikke kodanikke on Iisraelis 5,2 miljonit ja valimisjaoskondi 9263. Tugev vihm ja tuul vähendab tõenäoliselt osalemisprotsenti, vahendab AFP.

Nädalaid on avaliku arvamuse küsitlused andnud eelise parempoolse Likudi partei esimehele Netanyahule, kelle kampaania on esile tõstnud tema saavutusi julgeolekualase karmi käe poliitika pooldajana.

Viimastel päevadel on Livni Kadima partei mahajäämust vähendanud. Partei maine on saanud tugevalt kannatada rea korruptsiooniskandaalide tõttu, mis sundisid peaminister Ehud Olmerti tagasi astuma.

Suurim üllatus on olnud äärmusliku Nõukogude immigrandi Avigdor Liebermani tõus meteoorina Iisraeli poliitikataevasse. Arvamusküsitluste järgi asendab Liebermani Yisrael Beitenu partei tööpartei kolmanda poliitilise jõuna. Endine väljaviskaja hakkab ilmselt mängima otsustavat rolli valitsuses, mille koosseis saab otsustavaks Lähis-Ida rahu seisukohalt.

Üheltki parteilt ei oodata üle kolmandiku kohtade võitmist 120-liikmelises Knessetis ning koalitsiooniläbirääkimised kujunevad suure tõenäosusega vaevalisteks.

Viimaste küsitluste järgi saaks Likud 25-27 kohta, Kadima 23-25 kohta, Yisrael Beitenu 18-19 kohta ja tööpartei 14-17 kohta.

59-aastane Netanyahu on lubanud, et võimule saades kukutab ta Hamasi valitsuse Gazas ja peatab sealt pärinevad raketirünnakud Iisraeli vastu.

Rahuläbirääkimistel tahab ta keskenduda elatustaseme tõstmisele Jordani jõe läänekaldal, mitte niivõrd Palestiina riigi loomisele, millest võib tema sõnul rääkida siis, kui aeg on küps.

Netanyahu on teatanud, et valimisvõidu korral moodustaks ta koalitsiooni Kadima ja tööparteiga.