Obama sõnul on majanduslangus riiki sedavõrd nõrgestanud, et ainult föderaalvalitsus võib majanduse taas ellu äratada. Obama kuulutas, et kui ei tegutseta kiirelt ja julgelt, muutub kriis katastroofiks, vahendab Associated Press.

Föderaalraha majandusse pumpamisel tundus olevat mõlema suurpartei toetus, kuid sellest on saanud Obama noorele presidentuurile palju suurem proovikivi.

„Plaan ei ole täiuslik,” ütles president. „Ükski plaan ei ole. Ma ei saa teile kindlalt öelda, et kõik selles plaanis töötab täpselt nagu me loodame, aga ma võin öelda täie kindlusega, et tegutsemata jätmine ainult süvendab kriisi ja miljonite ameeriklaste valu.”

Obama kaitses oma püüdeid teha koostööd vabariiklastega, kuigi sellel on siiani olnud vähe konkreetseid tulemusi. Eelmisel kuul ei hääletanud Obama abipaketi poolt ükski vabariiklane. Obama märkis, et on vabariiklaste maksukärped abipaketti sisse pannud ning võtnud isegi kolm vabariiklast oma valitsuse liikmeks.

„Seda pole tehtud, et saada mõningaid lühiajalisi hääli. Seda tehti, et luua pikaajalist usaldust,” ütles Obama. „Tundub, et me võibolla mängime poliitikat, mitte ei ürita lahendada Ameerika rahva probleeme.”

Senat peaks stiimulpaketi heaks kiitma teisipäeval. Siis tuleb see kooskõlastada 820 miljardi dollari suuruse esindajatekoja eelnõuga, mis tõotab raskeid läbirääkimisi.