Ametnikud kinnitasid, et Pentagon ja USA väejuhatus töötavad praegu kolme vägede Iraagist väljatoomise variandi kallal. Esimene kestaks 16, teine 19 ja kolmas 23 kuud, vahendab CNN.

Esimene variant langeb kokku Obama valimislubadustega. Viimaste kõneluste käigus kõrgete sõjaväelaste ja kaitseminister Robert Gatesiga selgus, et president tahab kaaluda ka teisi variante ja rääkida nendega seotud riskidest.

Seni pole armee Valgele Majale lõplikku soovitust esitanud. Arvestades praegust olukorda Iraagis võib USA tõenäoliselt vähendada vägede hulka aasta lõpuks 14 brigaadilt 12-le.

Ei ole selge, millal Obama oma otsuse teeb. Vägesid, mida rotatsiooni korras Iraaki saadetakse, võib ametnike sõnul pidada pigem toetusjõududeks ja instruktoriteks.

Edasi on lükatud ka otsuse tegemine lisavägede Afganistani saatmise üle.

Arvatakse, et lähinädalatel võidakse Lõuna-Afganistani saata tuhandeid merejalaväelasi, merejalaväe lennuüksus ning eriväelasi. Hetkel venitab Valge Maja aga kahe lisabrigaadi saatmisega Afganistani kuni strateegia ülevaatamiseni.

Pole teada, millal seda tehakse. Valge Maja vaatab nüüd üle sõjaväe koostatud strateegiahinnangud ja ootab tagasi erisaadik Richard Holbrooke’i, kes tegi oma esimese reisi Afganistani.