Silmnähtavalt vihane Putin mõistis Moskvas peetud pressikonverentsil hukka selle, et Barroso oli täna varem koos Venemaa president Dmitri Medvedeviga arutanud "õiguslikke küsimusi" ilma, et Putin oleks sel mõttevahetusel kohal viibinud, kirjutab EU Observer.

"Me peame arutama mitmeid probleeme - nii Venemaal kui ka Euroopas - et olla võimelised neid lahendama," rääkis Putin ja tuli välja süüdistusega, et EL liikmesriigid ise diskrimineerivad vange ja immigrante ning Balti riikides diskrimineeritakse vene vähemust.

BBC teatel vastas Barroso Putinile, et Euroopas on kriitika aktsepteeritud ning rõhutas, et näiteks Balti riikide näol on tegu demokraatlike riikidega, kes austavad õigusriigi põhimõtteid.

"Euroopa Liidu avalikkusel on tekkinud teatud kahtlusi seoses mõnede äsjaste sündmustega Venemaal. Täpsemalt öeldes, seoses mõne ajakirjaniku ja inimõigusaktivisti mõrvamisega," selgitas Barroso. "Inimõigused ja õigusriik on palju olulisemad kui diplomaatia kahe riigi vahel."

Barroso sõnades võib näha vihjet jurist Stanislav Markelovi ja ajakirjanik Anastasia Baburova tapmisele käesoleva aasta jaanuaris. Moskvas keset päeva tapetud Markelov ja Baburova uurisid aktiivselt Vene võimude poolt Põhja-Kaukaasias sooritatud tapmisi ja piinamisi.

Samuti kerkis kõnelustel teravalt esile Venemaa plaan rajada oma sõjabaasid Gruusia separatistlikesse piirkondadesse.

BBC reporteri teatel oli päeva varasem kohtumine Barroso ja Medvedevi vahel toimunud konstruktiivses õhkkonnas, mida aga Putiniga peetud kõneluste kohta öelda ei saavat.