“On olemas mõiste nagu täiuslik torm, kus erinevate loodusjõudude kokkusaamisel tekib mitu korda hävitavam jõud. Praegune kriis tundub olevat just selline täiuslik torm,” vahendab AFP Putini Davosi majandusfoorumil öeldud sõnu.

Oma sõnavõtus süüdistas Putin kriisi vallapäästmises USA panku ja Bushi administratsiooni.

“Ma tahan teile meelde tuletada, et just aasta aega tagasi siinsamas kõnetoolis rõhutasid ameeriklastest delegaadid USA majanduse olemuslikku stabiilsust ja pilvituid väljavaateid,” vihjas Putin riigisekretär Condoleezza Rice’i aasta tagasi peetud kõnele.

“Praegu on investeerimispangad, Wall Streeti uhkus, sisuliselt lakanud eksisteerimast. Ainult 12 kuuga on nad andnud kahjumeid, mis on suuremad kui viimase 25 aasta kasum. Juba ainult see näide iseloomustab tegelikku olukorda paremini kui ükski kritiseerimine.”

Uuelt USA presidendilt Barack Obamalt ootab Putin konstruktiivsust.

Putin hoiatas samuti, et mõni grupeering või riik võib kasutada majanduskriisi konflikti lõkkele puhumiseks.

“Me teame kõik, et sõjalise ja poliitilise ebastabiilsuse provotseerimine, kohalikud ja muud konfliktid on hea vahend viimaks avalikkuse tähelepanu eemale kasvavatelt sotsiaalsetelt ja majanduslikelt probleemidelt. Selliseid üritusi ei saa kahjuks välistada.”

Putini sõnul oli “mitmepoolsete poliitiliste mehhanismide” läbikukkumine mitmete konfliktide põhjuseks. Näidetena tõi ta esile Vene-Gruusia sõja (mida ta nimetas “Gruusia seikluslikuks manöövriks Kaukaasias”), pommirünnakud Indias ja äsjase konflikti Gaza sektoris.

Lisaks mainis Vene peaminister, et energiajulgeolekut peaks tagama uus rahvsuvaheline õiguslik raamistik, ja lisas, et näiteks äsjase Vene-Ukraina gaasitüli valguses tuleb ehitada uusi alternatiivseid gaasijuhtmeid.

Davosi foorumi esimene päev