Ilvese sõnul suhtub ta optimistlikult võimalustesse, mis seisavad meie ees raskemal ajal. “Sest just rasketel aegadel on võimalused midagi uut moodi ja suurt teha,” sõnas riigipea innovatsiooniaasta tegemisi tutvustaval pressikonverentsil.


“Kui me tahame midagi teha, midagi uut ja innovaatilist, midagi head, siis meie ajudega siin väikeses Eestis saame teha väga-väga palju,” rääkis Ilves.


“Ja see on minu soov teile kõigile, et te kasutaksite oma ajusid, ma proovin aeg-ajalt seda ka teha, ja ma usun, et mõne aasta pärast me oleme väga õnnelikud, et 2009. kuulutati välja innovatsiooni aasta Eestis.”


31. detsembril kuulutas president Ilves oma aastalõpukõnes 2009. aasta innovatsiooniaastaks. Ühtlasi on Toomas Hendrik Ilves ka innovatsiooniaasta patroon.

Innovatsiooniaasta on üleriigiline kogu aastat hõlmav koostööprojekt, mis on suunatud kogu ühiskonna uuendusmeelsuse kujundamisele.


“Soovime rõhutada uuenduste olulisust, motiveerida ettevõtjaid ajama äri nutikamalt, kohanema paremini uue majandusolukorraga ja otsima toodete ja teenuste arendamise kaudu konkurentsieeliseid,” teatas korraldustiim.


“Selleks, et meil ka tulevikus oleks nutikaid ettevõtjaid, spetsialiste, kunstnikke, teadlaseid ja õpetajaid, tegutseme selles suunas, et noorte hulgas oleks teadmiste ja tarkuse poole püüdlemine trendikas elustiil. Praegu mõeldakse innovatsiooni all sageli midagi tehnilist, mingi uue asja leiutamist. Soovime näidata, et innovaatiline võib olla igal elualal, uuendusi saab iga inimene teha ja oma igapäevaelus kasutada.

Innovatsiooniaasta projekt on eesmärgiks seadnud, et aasta pärast ei peaks Eesti inimesed enam innovatsiooni tehnokraatlikuks ja kaugeks, vaid loomulikuks osaks oma elust. Innovatsiooniaasta toob välja Eesti inimestes peituva uuendusmeelsuse ja ettevõtlikkuse ning näitab inimesi, kes peavad uuendusmeelsust loomulikuks osaks oma elust.

Innovatsiooniaastal seotakse üheks tervikuks paljud juba olemasolevad uuendustega seotud algatused ja tegevused ning ühtse fooni loomisega võimendatakse nende sõnumit — see muudab need suureks üle-eestiliseks koostööprojektiks. Paljud kasulikud uuendused toovad üheskoos kaasa kogu majanduse kasvu.

Korraldustiim kutsub üle kõiki innovaatiliste inimeste ja ettevõtete kohtumispaika www.in.ee oma ideid jagama ja neile teostajaid leidma ja kasulikeks uuendusteks inspiratsiooni saama.

Innovatsiooniaasta projekti initsiaatoriks on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning selle aluseks EAS poolt elluviidav innovatsiooniteadlikkuse programm.


Projekti viib ellu meeskond, kuhu kuuluvad: Urmas Kõiv, Raul Rebane, Aive Levandi, Aune Past, Tiiu Allikmäe, Piret Potisepp, Katrin Kull ja Hanno Kindel.