“Mina kirjutan igale dokumendile alla, et olen Pajumäe talu peremees, aga tegelikult olen FIE,” laiutas Maalehele käsi Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) esimees Arvo Veidenberg.

“Ma ei saa isegi ära surra, sest siis toon talupere liikmetele suure maksukohustuse kaela. FIEst talupidajal pole mõistlikult lahendatud talupidamise üleandmine,” tõi äärmusliku näite Karukämbla talu peremees Ants Aaman Harjumaalt.

Nii ongi meie talupidajad seaduse silmis hoopis FIEd, osaühingute või aktsiaseltside juhatuste esimehed ja liikmed. Täieõiguslike taluperemeeste-perenaistena tunnevad nad ennast vaid taluliidu üritustel otsekui salaseltsi koosolekul.

ETKL esitas aasta algul pöördumise Riigikogu maaelukomisjonile, paludes abi talu mõiste seadustamiseks.

Novembri lõpul peetud konverentsil pidi aga põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tõdema, et asi on takerdunud. “Meil talud justkui on, aga juriidiliselt neid pole, sest Eesti Vabariigis pole ühtegi juristi, kes oleks valmis talu mõiste lahendama,” ütles minister. Ta selgitas, et Tartu Ülikooli juristid loobusid pärast arutelusid koostööst põllumajandusministeeriumiga.

Miks ei pea olukorda probleemiks FIEnduse ekspert Olavi Kärsna, loe SIIT