“Kuigi muinaslaeva vanust pole veel päris täpselt selgeks tehtud ja pakutakse ajavahemikku 7.- 9. sajand, võib kindlat öelda, et tegu on Eesti seni vanima laevaleiuga,” kinnitas Vello Mäss Meie Maale.

“Eesti kontekstis on see vaieldamatult sajandi leiuks merearheoloogia seisukohast, seda ka juhul, kui selgub laeva mitte kohalik päritolu.”

Vello Mäss lausus, et on kindlaks teinud, et suure tõenäosusega oli Salme muinaslaeva puhul tegu sõjalaevaga. “Laeva otstarve on üsna üheselt lahtimõtestatav,” kinnitas ta. “Selline kerge ehitusviisiga ilma purjeta 12- aeruline kiire sõudelaev ei olnud mingil juhul rahumeelne kaubaalus, vaid piiratud tegevusraadiusega sõjalaev, õigemini saagijahile orienteeritud röövilaev.”

Vello Mässi sõnul on kindel ka see, et Salme muinaslaev pidi pärinema kas Saaremaalt või selle lähialadelt, kõige kaugemalt Lätist. “Laev oli hästi madala pardaga üle Läänemere sõiduks ning purje all oleks ta kohe ümber läinud.”

Laevast leiti 7 inimese luustikud, kuid Vello Mässi hinnangul pidi mehi 12- aerulises laevas olema vähemalt samapalju. “Nüüd on ka üsna kindel, et tegu oli ikkagi laevamatusega, kuid pole veel teada, kas maeti omasid või vaenlasi,” ütles Vello Mäss.