Arupärimisele on alla kirjutanud riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed Lembit Kaljuvee, Tiit Kuusmik ja Valeri Korb, teatas riigikogu pressitalitus.

Arupärijate hinnangul tehti Estonia kaevanduses puhkenud tulekahju kustutusprotsessil ennatlikke otsuseid, mis on saanud raskendatud asjaoludeks tulekahju lokaliseerimiseks ja lõplikuks kustutamiseks.

“Keskerakond on juba pikka aega juhtinud Eesti üldsuse, majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Eesti Energia juhtkonna tähelepanu olulistele vigadele juhtimises ja arendustegevuses Eesti Energias ja Eesti Põlevkivis. Sel aastal on hukkunud kahes maa-aluses kaevanduses juba kolm kaevurit,” märgivad arupärijad.

“Põlevkiviettevõtte juhtimine ei ole koht katsetusteks ja juhtimise mängimiseks. Surmajuhtumid ja suurpõleng ongi kergekäelise, pealiskaudse ja vastutustundetud suhtumise tulemus. Lähtudes eeltoodust esitame Teile alljärgnevad küsimused:

1. Kas Vabariigi Valitsus on antud probleemi arutanud? Kas on loodud erikomisjoni olukorra lahendamiseks ning majanduslike ja keskkondlike kahjude kindlaks määramiseks?
2. Kas on välja selgitatud tekkinud olukorra põhjused ja süüdlased kindlaks määratud?
3. Milliseid muudatusi on Vabariigi Valitsusel plaanis ette võtta Eesti Põlevkivi juhtimises? Mida
on Valitsus ette võtnud vältimaks, et tulevikus selliseid ebapädevaid otsuseid vastu ei võeta?
4. Kas valitsus on arutanud Eesti Põlevkivi eraldamist Eesti Energiast? Milline on Teie kui peaministri seisukoht selles küsimuses?