Eestis saab lapse ametlikult lapsendamiseks anda, ütlesid Delfile nii lastekaitse liidu lapse õiguste valdkonna juht Malle Hallimäe kui Tallinna lastehaigla juhataja Mall-Anne Riikjärv.

Eestis on juhtumid, kui laps lihtsalt tänavale, tühermaale või mujale kõrvalisse kohta jäetakse Hallimäe ja ka politsei sõnul õnneks haruharvad. Seetõttu pole beebikastid Eestis vajalikud, ütleb Hallimäe.

Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna peaspetsialist Kersti Puhm arvab, et beebikast pole lahendus.

“Küsimus on inimese teadlikkuses, mida lapsevanemaks saamise otsus endaga kaasa toob. Kui planeeritult see on toimunud. Kindlasti tuleb teha ennetustööd ning harida vanemaid, samuti pakkuda piisavalt nõustamisvõimalust.”

Hallimäe sõnul on lapsendada andmise otsus lapse elukäigu suhtes põhjapanev, seega on oluline, et see ei põhineks emotsioonidel, vaid oleks põhjalikult läbi mõeldud.

Tšehhis on beebikasti anonüümselt poetatud 14 imikut

Tšehhis saavad emad, kes tahavad oma lapsest loobuda, lapse jätta haigla seinas asuvasse orva ehk babyboxi. Kohe, kui sellise radikaalse otsuse teinud ema lapse kasti on pannud, annab kast arstidele signaali, samuti saavad kaheksa arsti vastavasisulise SMS-i, selgitas Delfile projekti Babybox-Statim esindaja Natalie Williams. Ainus piirang on, et laps ei oskaks veel kõndida.

Lapsega hakatakse tegelema otsekohe. Arstide juurest liigub laps sotsiaaltöötajate hoole alla, kes hakkavad talle kasuperekonda otsima.

Esimene beebikast avati 2005. aasta juunis Praha erakliinikus GynCentrum. Nüüdseks on need natuke õõvastust tekitavad orvad 17 haigla juures üle maa. Kolme aastaga on emad loobunud 14 beebist.

Kuigi Babybox-Statim tegutseb selle nimel, et enam mitte kunagi ühtegi beebit surnuna ei leitaks, ei ole idee taga kohutavalt suur hüljatud laste arv.

“Ka üks surnud laps on liiga palju,” ütleb Delfile Tsehhi Günekoloogia ja Sünnitusabi Ühingu komitee president Vladimir Dvorák.

Tšehhidel on plaan jõuda 70 kastini igas maakonnas, et meeleheitlikus olukorras äsja sünnitanud ema ei peaks rändama riigi teise otsa.

Kui alguses oli beebikastidele vastaseid, siis nüüd on need Dvoráki sõnul oma toimivust tõestanud ning pigem on Tšehhis käimas lausa beebikastibuum. Vastaste seisukoht oli, et orva jäetuna ei saa laps kunagi teada, kes on tema bioloogilised vanemad. Teine argument oli, et lapse hülgamine on kuritegu.

Beebikasti saab lapse jätta anonüümselt. Hüljatud laste tausta kohta ei oska Natalie Williams midagi öelda. “Me ei tea, kas tegu on Ukraina illegaalse immigrandi või kellegi teisega.”

Lätlased põlgasid beebikastid ära

Williamsi teada kaalub beebikastide võimalikkust ka Läti. Läti sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Taivo Trams ütles Delfile, et neile küll tutvustati ideed, kuid millegi enamani pole asi praegu jõudnud.

Läti sotsiaalministeeriumi seisukoht on, et lapse hülgamine on keelatud. Kui ema ei soovi lapse eest hoolitseda, siis on lapse edasise saatuse organiseerimise jaoks seaduslik adopteerimise süsteem.

“Me pigem ei toeta sellist beebikastide süsteemi. Kui laps jäetakse beebikasti, siis jäävad vanemad ilma väärtuslikust võimalusest tema eest ise hoolitseda.”

Williamsi sõnul on beebikastid ka Saksamaal ja Ameerika Ühendriikides.