“On ütlematagi selge, et palkade vähendamine näiteks kuni nullini võiks tähendada sisuliselt ka riigipööret,” ütles Ansip valitsuse tänasel pressikonverentsil.

Ansipi hinnangul näeb põhiseadus ühemõtteliselt ette selle, et parlamendi ametisolev koosseis oma palga temaatikat ei käsitle. “See on üks pretsedendi loomine. See on grammatilises mõttes kindlasti vastuollu minek põhiseadusega ja taolisi samme tuleb astuda ülimalt kõiki neid samme läbi kaaludes,” selgitas Ansip.

Samuti pidas Reformierakonna esimees oluliseks, et riigikokku ei jääks tööle ainult inimesed, kelle jaoks palk ei mängi olulist rolli: “Mis ulatusest alates palkade vähendamine tähendab seda, et teatud riigikogu liikmed ei suuda enam oma peret üleval pidada sellest palgast, mis on ära vähendatud ja on sunnitud riigikogust lahkuma. Ei saa pidada loomulikuks, et riigikokku jäävad ainult need, kes palgast üldse huvitatud ei ole.”

“Mina olen põhimõtteliselt nõus presidendiga, kes leiab, et parlamendil iseenda palga otsustamine ei ole põhiseadusega lubatud,” märkis peaminister.