“Olgu kohe öeldud, et senine ettekujutus sellest raamatust on Eestis olnud väga puudulik ja eksitav. Bäckmani “Pronssisoturi” saatus Eestis sarnaneb pea peale pööratud kujul kuulsa iraani kirjaniku Salman Rushdie “Saatanlike värsside“ mainega. Peaaegu keegi pole seda siin lugenud, aga arvamus on kõigil ometi olemas,” kirjutab Kesknädal.

“Kesknädal üritab ühest küljest raamatut tutvustava artiklisarjaga tõestada, et Bäckmani esitatud sõnumi mõistjaid Eestis leidub küll, aga ühtlasi kummutada arvamust, et meil sõnavabadust üldse pole. On küll, aga muidugi piiratult ja kindlasti mitte vesiste silmadega Toompea poole vaatavas peavoolumeedias,” kirjutab Kesknädal.

Ajaleht toob samas ära, et raamatus saavad teenimatu kriitika osaks nii Kesknädal kui ka Keskerakond. “Näiteks lk 17, kus ajalehe toonasele peatoimetajale Allan Alakülale saab osaks iroonia sellepärast, et ta väitis, nagu olevat Pronkssõduri kuju loomisel olnud modelliks Saaremaa kraavikaevaja Albert Adamson, joodik ja sibi, kes „vahel kuses ka trepikotta,” märgib leht.

“Teame, et ainet selleks publikatsiooniks sai „Kesknädal“ Alberti jutukalt kasupojalt, keda Bäckman kutsub Laineks (?). Bäckman jääb oma raamatus seisukohale, et modelliks polnud kindlasti mitte Adamson ega ka väejooksikust Palusalu, vaid väärikas Eesti Laskurkorpuse mees, kelle skulptor Roos leidis Tisleri tänavalt.

Veidi piinlikum lugu on Eestis pead tõstva natsismi seostamisega Pärnu tänase linnapea Mart Viisitamme ja abilinnapea Simmo Saarega. Kajastades soomlasest uusnatsi Risto Teinoneni tegevust ja konflikti Eesti võimudega, on lk 316 raamatusse paigutatud ka eelnimetatud keskerakondlaste pilt, kusjuures pildil kannavad mehed SS-vormi. Tegemist on ammugi veenvalt tõestatud pahatahtliku fotomontaaži ehk teadliku võltsinguga, mis kahtlemata ei tõsta ka Teinoneni loo usutavust.

Seda enam, et Teinonen ise väidab raamatu autorile, nagu võiks Viisitamm olla „semiidi päritolu“. Teatavasti kandis Mart aastani 1998 hoopis üsna soomepärast nime Markko Laidinen. Teinoneniga seoses saab oma osa ka justiitsminister Rein Lang natsiainelise sünnipäevapeo pärast, kuid mis puutub asjasse see, et välisminister Urmas Paeti sünnipäev 20. aprill on juhuslikult sama kui Hitleril!?” imestab Kesknädal.

“Kahtlemata ei tõsta need vead selle raamatu väärtust, kuid ei muuda seda ka olematuks.”