Vahendeid valimata üritab Reformierakond kätte saada iga viimasegi sendi. Oli ju Reformierakond see, kes enne valimisi korrutas, et maksud peavad olema madalad, siis on Eesti majandus konkurentsivõimeline.

Jah, otseseid makse nad tõepoolest alandavad, kui kaudsete maksude näol koorivad nad meilt kõigilt kümme ja enamgi nahka. Ilmselt elavad senised Reformierakonna toetajad selle üle, aga need, kelle palk on tunduvalt allapool Eesti keskmist, mida nemad teevad?

Keskkonnaministeeriumi plaanib tõsta makse kaevandamisega tegelevatele ettevõtetele: ressursitasu praeguselt 11 kroonilt 20-le kroonile. Jäätmete ladustamistasusid on plaanis tõsta seitse kuni kümme korda. Mida see tähendab põlevkivi kaevandatavatele ettevõtetele?

Eesti Põlevkivi ilmselt elab edasi, kuna selle hinnatõusu maksame kinni meie — tarbijad. Palju selline maksude tõstmine elektri hinda muudab, eks seda näitab tulevik. Kindel, et see ei piirdu viie- või kümneprotsendise tõusuga, vaid kujuneb tunduvalt suuremaks.

Mis saab aga põlevkivitööstusest? Ettevõtted ei suuda enam teha investeeringuid arengusse ja järgmise sammuna hakatakse töötajaid koondama. Kõige mustem stsenaarium on see, et ettevõtted panevad uksed kinni ja töötajad jäävad ukse taha.

Sellise stsenaariumi käivitumisel on oma osa ka Reformierakonna ponnistustel võtta vastu uus töölepinguseadus. See võimaldab nimelt maksta senisest väiksemaid koondamistasusid. Ehk proovitakse sellega ettevõtjatele mett mokale määrida: ärge pabistage, me aitame teil töötajad lahti lasta.

Ida-Virumaa ettevõtjad mõistavad, et töökohad on ettevõtete normaalse tegutsemise tagatis, mis ühtlasi annab kindlustunnet perekondadele. Õnneks on ka valitsuses ministreid, kes mõistavad, mida tähendab tasude tõstmine Ida-Virumaa tööstusettevõtetele.