Möödunud kuu lõpus teatas Eesti juristide liit, et Vitsut annab igal teisipäeval Tallinna ringkonnakohtus tasuta õigusabi SMS- ja kiirlaenu ohvritele. Homme tasuta nõuandeid aga enam ei saa, kirjutab aripaev.ee.

“Pean kurbusega teatama, et mul on keelatud SMS- ja kiirlaenu ohvritele tasuta õigusabi anda. Kuuldavasti astus justiitsminister isiklikult samme, et lõpetada minu ühiskondlikku ja missioonitundest kantud tegevust,” selgitas Vitsut toimunut.

Vitsuti sõnul on justiitsministeeriumis hiljuti valminud SMS-laenu piiramise eelnõu hambutu ja kehtiva õigusega vastuolus. “Juristide seas on hakatud SMS- ja kiirlaenu küsimusi käsitlevat eelnõud kutsuma “kaineks magamise eelnõuks”. Selline nimi tuleneb justiitsministri enda seletusest valitsuse pressikonverentsil, mis kirjeldas, kuidas vabaneda võetud kohustustest,” lisas Vitsut.

Kogenud võlgade sissenõudja väitel hakkavad pahatahtlikud võlgnikud sellist seadust kohe ära kasutama. “SMS- ja kiirlaenude puhul on ju probleemiks kõrged intressid ja viivised, kohustust kui sellist keegi ei vaidlusta.”

„Justiitsministri pädevuses ei ole otsustada, kas Vitsut võib sms-laenu võlglastele Juristide liidus tasuta õigusabi anda või mitte. Seega ei vasta tõele väide, et Rein Lang on Vitsutil tasuta õigusabi andmise ära keelanud. Justiitsministeerium on Juristide liidult varasemalt pärinud aru, kas Lauri Vitsutile makstakse nõustamise eest tasu riigi poolt Juristide liidule eraldatud riigieelarvelistest eraldistest. Juristide Liit kinnitas 10.oktoobril 2008 ministeeriumile saadetud e-kirjas, et mingit tasu L.Vitsutile nõustamise eest ei maksta,” teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja kommentaariks.