President Ilvese hinnangul on äärmiselt kahetsusväärne, et ÜRO aluspõhimõtteid, mis on talletatud ÜRO põhikirjas — nagu näiteks lubamatus jõuga ähvardada või kasutada agressiooni teise riigi territoriaalse puutumatuse vastu — on nii jõhkralt rikutud, teatas presidendi kantselei.

„Sellepärast on meil täielik õigus nõuda ja tagada, et ÜRO oleks pädev veenma üht liikmesriiki teise suveräänse liikmesriigi territooriumilt vägesid välja viima ning agressiooni lõpetama,“ ütles Eesti riigipea. „ÜRO pädevus täita talle pandud ootusi ei tohi sõltuda sellest, kas nimetatud liikmesriik otsustab lähtuda oma tegevuses rahvusvahelise õiguse heast tavast või mitte. Vastasel juhul kaob ÜRO raison d’être, tema olemasolu mõte.“

President Ilvese sõnul ei saa me lubada, et rahvusvahelise õiguse sätteid järgitaks valikuliselt või üksnes siis, kui neid peetakse endale sobivaks, sest: sel juhul ei ole see enam rahvusvaheline õigus.

„Venemaa käitumine sõjategevuse lakkamisele järgnenud nädalatel näitab, et õnnetuseks on isegi 21. sajandi esimesel kümnendil võimalik keelduda rahvusvahelistest lepetest kinni pidamast ja tõlgendada neid oma suva kohaselt ning järgida rahvusvahelisi seadusi vaid siis, kui need on kooskõlas vaid oma huvidega. Samas peaks just julgeolekunõukogu alaline liige eriti veendunult järgima ÜRO põhikirja sätteid,“ rääkis Eesti riigipea.

Mida tähendab hiljutine sõjaline konflikt Venemaa ja Gruusia vahel meie, ehk Ühendatud Rahvaste jaoks, küsis Eesti riigipea.