“Leivad-saiad polnud mitte hunnikus, vaid laia kaarega kadakapõõsaste vahele loobitud. Oleks siis kiledki ümbert ära võetud. Kui loom selle leiab ja endale saia või leiva koos kilega sisse sööb, võib tal tekkida soolepõletik ja ta võib ära surra või valudes piinelda,” lausus Arvi Vildi abikaasa Mare ajalehele Meie Maa

Pühalepa valla Aruküla elanik Arvi Vilt avastas äravisatud pagaritooted Heltermaa sadama lähistelt teeäärsest võsast oma talu maadelt. Laiali oli pillutud Karja pagariäri, ASi Saare Leib ja tänavu juulis suletud Nasva Pagari tooteid. Võsas vedeles laadasaia, Borodino leiba, Saare lihaleiba, ümmargusi kohevaid rosinasaiu jms.

Pagaritooted olid metsa alla visatud ilmselt hiljaaegu, kuna toodete kilepakendid olid veel valdavalt puutumata. Toodete kõlblikkuskuupäevad ulatusid 31. augustist 9. septembrini.

Perekond Vildist veidi varem oli sama “leiukoha” avastanud veel üks hiidlane, kes oli sadakond leiba-saia kokku korjanud, et need koju viia, kuivatada ja loomadele sööta. Seetõttu võis hinnanguliselt võssa sattuda ligi paarsada kilo pagaritooteid.

OÜ Karja Pagariäri tegevjuht Aivo Kanemägi oli leiva niisugusest kohtlemisest šokeeritud. Peamisi kahtlusaluseid, kes Saaremaa leiba Hiiumaale vedanud, oli tema hinnangul kaks — üks Pärnu firma ja teine Saaremaa ettevõtja Aivar Suuster, kes koos abikaasaga kauplevad leiva-saiaga laatadel üle Eesti.

Aivar Suuster ei püüdnud tehtut eitada ja ütles, et Saaremaal on ta alati kauba ülejäägid viinud prügila lähedale metsa või hobustele või kodutute loomade varjupaika.

“Siseinfo ei liikunud, saime alles kauba pealevõtmise eel teada, et autos on vana kaupa,” põhjendas mees, miks suur kogus leiba-saia metsa alla rändas. Samas ütles ta, et autosse oli vaja teha ruumi Hiiu Pagari toodetele.