Tallinna tehnikaülikooli hinnangul päästaks olukorda kohustuslik riigieksam ühes reaalaines, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Tehnikaülikooli teeb jätkuvalt murelikuks tendents, et reaalainete eksameid valib järjest vähem gümnaasiumilõpetajaid,” kahetses TTÜ vastuvõtu- ja nõustamistalituse juhataja Anne Urbla. Kui veel aastal 2004 sooritas matemaatika riigieksami peaaegu 55 protsenti lõpetajatest, siis aastal 2008 oli see protsent vaid 35. Seega oli sel aastal matemaatikaeksami sooritajaid tunduvalt alla 5000, kolm-neli aastat tagasi oli see arv veel 7000 piirimail.

“Reaalainete nõrk tase tekitab probleeme heade kandidaatide leidmisega erialadele, mis nõuavad tugevaid teadmisi reaalainetes. Oleme endiselt seisukohal, et riigieksam ühes reaalaines peaks igale gümnaasiumilõpetajale kohustuslik olema,” ütles Urbla.

“Minul tekkis kindel plaan TTÜ-sse tulla juba neli aastat tagasi,” ütles tänavu kooli astunud 18-aastane Ester Uibopuu, kes on koos ühe teise sookaaslasega ainukesed tüdrukud mehhatroonika eriala esimesel kursusel. “Tekkis huvi teada saada, kuidas mehaanilised ja elektroonilised asjad töötavad. Mind on alati huvitanud teadusega tegelemine,” rääkis Uibopuu, kes on kindel, et pärast lõpetamist leiab ta töö kerge vaevaga.

“Matemaatika tekitab paljudele raskusi,” arvas tema kursusevend Siim Kallakmaa (19) teadvat põhjust, miks paljud noored reaalteadusest eemale hoiavad. Kallakmaa sõnul võtab näiteks tema sõber TTÜ-s matemaatika lisakursusi, et ülikoolis järje peale saada.

Tehnikaülikool üritab omalt poolt Urbla sõnul noori julgustada astuma õppima neile erialadele riigieelarvelistel õppekohtadel. “See on näitajaks, et töökoht peaks olema pärast lõpetamist kergesti leitav,” rääkis Urbla. Sellised on näiteks energeetika, mehaanika ja IT-ala.

Tänavused populaarseimad erialad olid TTÜ-s ehitus-, majandus- ja IT-teaduskonnas.

Tartu ülikoolis võeti tänavu matemaatika-informaatikateaduskonda ning loodus- ja tehnoloogiateaduskonda küll mullusest veidi rohkem üliõpilasi, kuid see oli tingitud vastuvõtupõhimõtte muutmisest. “Kui lävendipõhise vastuvõtuga õppekavadel jäi vabu riigieelarvelisi õppekohti, siis täideti need õppekava riigieelarvelist lävendit mitteületanud üliõpilaskandidaatidega,” selgitas TÜ vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo.

Reaalteaduste erialadele õppurite juurdesaamiseks võttis TÜ tänavu medaliga keskkooli lõpetanud vastu ilma igasuguste katseteta. Nii saadi reaalteadusi õppima 37 medalisti mulluse 22 asemel.

Loodus- ja tehnoloogiateaduskonda immatrikuleeriti 2007. aastal 231 ja 2008. aastal 277 üliõpilast, matemaatika-informaatikateaduskonda vastavalt 116 üliõpilast 2007. aastal ja 140 üliõpilast tänavu.

“Tendentsid on aga endised: noored eelistavad sotsiaalvaldkonda: majandust, õigust, psühholoogiat,” osutas Karo sarnaselt oma TTÜ kolleegiga noorte endiselt vähesele huvile reaalainete vastu.