Kohapeal vahistati aluse pardal olnud neli salakaubavedajat, vahendab CNN.

Alus oli niinimetatud poolallveelaev, mis liigub merepinna all, kuid ei ole võimeline täielikult sukelduma.

Salakaubavedajad üritasid laeva uputada, kuid kuuletusid lõpuks rannavalve käsule ventiilid sulgeda.

18-meetrine laev oli varustatud arenenud navigatsiooni- ja kommunikatsioonisüsteemidega ja võimeline ilma peatumata sõitma Lõuna-Ameerikast USA-sse San Diegosse.

Rannavalvekomandant Thad Allen ütles, et ühe laeva ehitamine maksab miljon dollarit (üle 10 miljoni krooni). Mõnikord võetakse need koost lahti ja pannakse taas kokku mujal. Neid on väga raske avastada.

Allen arvab, et poolallveelaevu ehitatakse vastuseks rannavalve taktikale kasutada helikopteritel snaipereid salakaubavedajate kiirkaatrite mootorite pihta tulistamiseks. Poolallveelaevade mootorid on aga vee all.

Rannavalve peab poolallveelaevade kasutamist narkootikumide salakaubaveoks üha suuremaks ohuks ja on üritanud veenda USA kongressi kuulutama eraldusmärkideta poolallveelaevade liiklemine rahvusvahelistel laevateedel ebaseaduslikuks. Esindajatekoda võttis sellekohase resolutsiooni vastu sel suvel, kuid senat ei ole veel samme astunud.

Hoolimata poolallveelaevade üha tihedamast kasutamisest on suurema osa narkootikumide transpordiks endiselt käibel traditsioonilised meetodid – kalalaevad, kiirkaatrid ja lennukid.