Ümberasujate suhtes ei kehti viie aasta pikkune paiksusnõue, samuti ei pea nad tõestama seadusliku sissetulekuallika olemasolu ega vene keele oskust, kirjutab Pärnu Postimees.

Venemaa toonase presidendi Vladimir Putini poolt 2006. aasta suvel algatatud kaasmaalaste programm pole senini Eestis erilisi tulemusi andnud. Tänavu augusti alguseks olid Venemaa võimud rahuldanud Putini kutse järgijate 14 taotlust Eestist Venemaale elama asumiseks.

Olukorra muutmiseks alustas Venemaa välisministeerium propagandakampaaniat, mille käigus ilmus teisipäeval ümberasumisele kutsuv suur reklaam ajalehes Molodjož Estonii.

Vene kaasmaalaste ühenduste Eesti liidu juhi Sergei Sergejevi hinnangul on ümberasumiskutse õige aeg möödas. “Kõik, kes tahtsid minna, tegid seda juba 1990. aastate keskel,” lisas ta. “Siis sõitsid kümned tuhanded. Siiajäänud on suutnud kohalike oludega kohaneda ja tõusnud majandusliku sõltumatuse saanutena jalule.”

Samuti nentis ta, et venelaste pöördumine Eestist Venemaale on vähetõenäoline kahe riigi majandusliku olukorra erinevuse tõttu.

Sergejev lisas, et kui Venemaa tahaks Eesti venelasi tagasi meelitada, peaks ta neile elukohaks pakkuma Moskvat, Peterburi või Krasnodari kraid Põhja-Kaukaasias.

Venemaale alaliselt elama asuda soovijad võivad valida 12 regiooni vahel: Amuuri, Irkutski, Kaliningradi, Lipetski, Tambovi, Tveri, Tjumeni, Novosibirski ja Kaluga oblast ning Krasnojarski, Primorski ja Habarovski krai.