Ülemraada presidendimeelne fraktsioon Meie Ukraina — Rahva Omakaitse (NU-NS) hääletas täna öösel lahkumise poolt Julia Tõmošenko Bloki (BJuT) koalitsioonist, vahendavad Ukraina infokanalid.

Segadust tekitas 17 Rahva Omakaitse saadiku hommikune avaldus, et nemad jäävad Tõmošenko Blokile lojaalseks ning jätkavad koostööd ja koalitsioonist ei lahku.

Ukraina president Viktor Juštsenko süüdistas selle peale täna pärast valitsuskoalitsiooni lagunemist (kuhu kuulus ka tema partei Meie Ukraina) oma esinemises BJuTi, Regioonide Parteid ja Ukraina Kommunistliku Parteid riigipöördekatse ettevalmistamises.

Juštšenko süüdistused riigikorra muutmise kohta võis põhjustada BJuTi, „regionaalide“ ja kommunistide tänane hääletamine presidendi volitusi piirava seaduseelnõu poolt. Lisaks süüdistas riigipea neid kolme erakonda uue (sala)koalitsiooni loomises.

Peaminister Julia Tõmosenko erakond lükkas need süüdistused ümber ja nimetas seda „täielikuks avantüristlikuks valeks“ ning süüdistas omakorda presidenti reeturlikkuses.

„Viktor Juštšenko on juba kaks korda reetnud demokraatlikku koalitsiooni: 2005. aastal - kui saatis Julia Tõmošenko erru ja nüüd – ta alustas koalitsiooni lõhkumist peagu selle loomishetkest,“ kinnitavad BJuTi aktivistid.

„Mingit uut koalitsiooni praegusele pole,“ ütlesid Tõmošenko Bloki esindajad ja kutsusid erakondi (eelkõige Juštšenko parteid) mitte alluma provokatsioonidele ning mitte täitma „Bankovaja tänaval kirjutatud stsenaariume“ (Bankovaja tänaval asub Ukraina presidendi residents).

Tõmošenko pooldajad lisasid, et Juštšenko tuli oma tänaste süüdistustega arvatavasti välja selleks, et kindlustada oma võitu tulevastel presidendivalimistel.