Parlamendidebatt lõppes esmaspäeva varahommikul pärast 11-tunnist kõnedepidamist. Rohkem kui 1000 valitsuse poolehaoidjat korraldasid parlamendi ees rahumeelse meeleavalduse, vahendab Associated Press.

Opositsioonilise demokraatliku partei esimees Abhisit Vejjajiva tegi Samakile ettepaneku parlament laiali saata ja korraldada uued valimised.

Samak aga keeldus sellest ja ütles, et ei tunnista kaotust meeleavaldajatele.

Samak sai laupäeval oma kuueparteilise koalitsiooni toetuse, mis teatas, et ei poolda parlamendi laialisaatmist ja uute valimiste korraldamist. Koalitsiooni käes on üle kahe kolmandiku 480 liikmelise parlamendi kohtadest.

Mõjukas armeejuht, kindral Anupong Paochinda on lubanud, et sõjavägi ei korralda riigipööret.

Meeleavaldusi korraldav Rahvaliit Demokraatia Eest on parlamendidebattide üle vähest huvi üles näidanud.

Üks protestijate liidritest, Chamlong Srimuang nimetas parlamendidebatte odavaks naljaks ja teatas, et parlament on protestijate vaigistamisega hiljaks jäänud.

Liikumine hõivas eelmisel teisipäeval parlamendihoone ümbruse ja blokeeris pealinna tänavad. Streikide ja blokaadide tõttu on kogu riigis häiritud raudtee- ja lennuliiklus.

Meeleavalduste organiseerijad süüdistavad Samaki valitsust korruptsioonis ja endise peaministri Thaksin Shinawatra käepikenduseks olemises. Thaksin kõrvaldati 2006. aastal veretu sõjaväelise riigipöördega võimult ja põgenes hiljuti Suurbritanniasse, et vältida korruptsioonisüüdistusi.

Samak juhtis Thaksini poliitilised liitlased 2007. aasta detsembris valimisvõidule, mis tekitas spekulatsioone, et Thaksin võib Tai maapiirkondade toel uuesti võimule tulla.

Rahvaliit ja nende toetajad – monarhistid, sõjavägi ja linnaeliit kurdavad, et läänelikust demokraatiast, kus igaühel on üks hääl, võidavad kõige rohkem riigi maapiirkondade elanikud, keda süüdistatakse häälte ostmises ja nii korruptsiooni toetamises.

Nad tahavad viia Tai tagasi 1973. aasta eelsesse aega, kui enamus parlamendiliikmetest nimetati ja vaid 30 protsenti valiti.