Siiani on rassiteema olnud vähemalt avalikus kampaanias peaaegu tabu, sest mõlemad pooled kardavad selle võimalikku hävitavat mõju, vahendab Associated Press.

McCain ütles Racine’is, Wisconsinis, et nõustub oma kampaaniamänedžeri Rick Davise avaldusega, et Obama on välja mänginud rassikaardi ja seda ebaausalt. See on Davise sõnul lõhestav, negatiivne, häbiväärne ja vale.

Päev varem ütles Obama vastuseks enda kohta käivale teravale reklaamile, et president Bushil ja McCainil on valijatele väga vähe pakkuda, nii et vabariiklased on sunnitud kasutama hirmutamistaktikat Valge Maja enese käes hoidmiseks.

„Nad üritavad panna teid mind kartma,” ütles Obama. „Teate küll: ta ei ole piisavalt isamaaline, tal on naljakas nimi, ta ei näe välja nagu teised presidendid rahatähtedel.”

USA dollaritel on kujutatud presidendid George Washington, Abraham Lincoln, Andrew Jackson ja Ulysses S. Grant. Kõik valged mehed. Kõik vanemad kui Obama.

46-aastane Obama on senatis alles oma esimest valimisperioodi ja peab tegema tõsist tööd, et hajutada valijate kartusi, et ta pole veel presidendiametiks valmis. McCain püüab rõhutada, et Obama on liiga kogenematu tegemaks vajalikke otsuseid sõjaolukorras ja majandusraskuste tingimustes.

Rassiküsimus jäi demokraatide eelvalimiste ajal tagaplaanile. Teema kerkis üles kevadel, kui Obama endine pastor Jeremiah Wright süüdistas oma jutlustes valitsust mustadevastases vandenõus. Internetivideod tema avaldustega ähvardasid Obama kampaaniale suurt kahju teha.

Et seda vältida, pidas Obama kõne rassipingetest riigis ja lahkus hiljem Wrighti kogudusest.