Kui vanemapalga eesmärk on olnud tõsta sündide arvu, pannes nö. rikkad naised ka sünnitama, tööelus pausi võimaldades, siis alimendifondi ideest õhkub vastutust.

Laste kasvatamine on siiski töömahukam ja keerulisem kui nende tegemine või ilmaletoomine. Ema teadmine, et sellist olukorda, kus sul on üksi jäädes väike laps ja rahateenimise võimalused olematud või piiratud, mis võib tähendada virelemist või isegi nälga ja peavarjuta jäämist, üleöö tulla ei saa, suurendab kindlustunnet.

Turvatunne on vägev iibehoob! See paneb mõnegi naise ehk sünnitama riiklusele ja eestlusele sõnades nii vajalikuks kuulutatud teist või isegi kolmandat last.

Paari aasta tagune idee, mille PR-näona on jäänud meelde respublikaan Reet Roos, kuid mida toetasid ka rahvaliitlased, on nüüd taas jutuks tulnud. Postimees korraldas isegi väikese küsitluse, kus selgus, et inimestele uue fondi idee meeldib.

Mõnes riigis -- Poolas, Rootsis, Soomes ja mujalgi, on juba aastaid edukalt rakendatud praktikat, kus riik maksab lapse hüljanud vanema eest alimendiraha. Seal tegeleb riik oma tõhusate võimumasinate abil ja mitte lapse kasvatamisega hõivatud vanem oma kohustusi eiravalt teiselt vanemalt raha väljanõudmisega.