Kaitseminister Jaak Aaviksoo tegi ministeeriumi kantslerile Lauri Almannile ülesandeks viia analüüs läbi ühe nädala jooksul, teatas ministeeriumi pressiesindaja Delfile.

Lisaks Tallinna linna ja teiste koostööpartnerite ettepanekutele ning täiendustele, mis seonduvad ohutuse, loodus- ja muinsuskaitsega, on omavalitsus ehitusloa taotlemise raames asunud esitama bürokraatlikke takistusi ning ametnike väga erinevatest isiklikest maitse-eelistustest lähtuvaid etteheiteid. Sellest johtuvalt on osutunud vajalikuks täiendavalt analüüsida tekkinud olukorda, sealhulgas koostada õiguslik analüüs.

„Vabadussõja võidusamba ja sellega piirneva maa-ala rajamise aluseks olev plaan on vajaduse korral avatud ümbervaatamisele. Loodan eelseisvast analüüsist ettepanekuid ja põhjendatud kaalutlusi, mille alusel saaksime parimal võimalikul kombel täita valitsuse poolt Vabadussõja võidusamba rajamisega püstitatud eesmärgi – Vabadussõjas kättevõideldud vabaduse ning omariikluse kestmine, Vabadussõja võidu tähistamine ja langenute mäletamine,” kommenteeris Aaviksoo.

Kaitseministeerium esitas tänavu 23. mail taotluse ehitusloa saamiseks, millele vastamiseks oli linnal ehitusseaduse järgi aega 20 päeva. Alles 1. juulil andis Tallinna linnaplaneerimise amet osalise ehitusloa – samba vundamendile ja tehnovõrkudele.

Osaline ehitusluba ei võimalda Vabadussõja võidusammast ega sellega piirnevat ala rajada. Samuti ei võimalda see tellida Tšehhi firmalt vajalikku klaasilahendust.