Putin ise ignoreeris ütleskutseid võtta avaliik seisukoht tema liitlaste ja kommunistide mestilöömisest tekkinud vaidluse suhtes. Konflikt duumas ähvardab määrida Putini seni rikkumatut mainet, mis on teinud temast favoriidi 26. märtsi presidendivalimistel.

Putin eiras neljapäevasel kabinetiistungil duumatüli täielikult ning nõudis hoopis tugevamat riiki ja reformide jätkamist.

"Reformid tuleb läbi viia range kontrolli all ja riik peab sellesse protsessi otseselt sekkuma," edastas tema sõnad televisioon. "Me peame tugevdama riiklikke institutsioone."

Poliitilised jagelused Moskvas on hetkeks tõmmanud tähelepanu eemale Tšetšeenialt, kus käiv sõjategevus on Putini suure populaarsuse põhjuseks. Neljapäeval tunnistasid nii föderaalväed kui tšetšeenid suuri kaotusi Groznõis.

Kolm suurt parlamendifraktsiooni jäeti teisipäevasel duuma avaistungil kommunistide ja Putinile lähedalseisva valimisnimekirja Ühtsus kokkuleppe tagajärjel ilma igasugustest juhtivatest ametikohtadest.

Kaotajad lahkusid istungilt ja on ähvardanud enne mitte tagasi tulla, kui duumakomiteede ametikohtade jaotus ümber muudetakse.

Saadikuid ei mõjutanud teisipäeval tagasi spiikriks valitud kommunist Gennadi Seleznjovi soovitus kaotus auga alla neelata ja tööle asuda.

"Lõppotsus (ametite kohta) tuli langetada teisipäeval ja nüüd on juba hilja rusikatega vehkida," ütles Seleznjov. "Kui nad jätkavad duumaistungite boikoteerimist, tuleb duumal lihtsalt ilma nendeta töötada."

Ühtsuse liider Sergei Šoigu ütles, et boikoteerijad lihtsalt ei taibanud, et tema partei sai detsembrikuistel parlamendivalimistel teise tulemuse.

Kõrvalejäänute hulgas on kaks Putini kõige ohtlikumat vastast presidendivalimistel - Isamaa/Kogu Venemaa ekspeaminister Jevgeni Primakovi juhtimisel ja Jabloko eesotsas liberaali Grigori Javlinskiga.

Javlinski on juba teatanud, et kandideerib 26. märtsi presidendivalimistel, ka Primakov ei ole seda välistanud.

Boikoteerijate hulgas on ka ekspeaminister Sergei Kirijenko Paremjõudude Liit, mis detsembrivalimistel moodustas Putiniga taktikalise alliansi.

Parempoolsete parlamendifraktsiooni liige Sergei Stepašin kutsus neljapäeval Putinit üles seisukohta võtma.

"Ta ei saa vait jääda. Ta peab oma seisukoha teatavaks tegema," ütles ekspeaminister Stepašin raadiojaamale Ehho Moksvõ. "See on tõsine parlamentaarne kriis ja mitte hetkeolukord, eriti presidendivalimiste eel."

Steapšin ütles aga, et oma konsultatiivnõukogu moodustanud kolm boikotiparteid ei ole arutanud ühtse presidendikandidaadi esitamist.

Ühtsuse duumaliider Boriss Grõzlov ütles otse välja, et tema partei ainus eesmärk kokkumängus kommunistidega oli parlamendikomisjonides võimalikult palju kohti saada.

"Ühtsuse ja kommunistide huvid langesid kokku," ütles Grõzlov Interfaxile. "Mingit pikaajalist liitu kommunistidega ei ole."