Suurbritannia välisministeeriumi pressisekretär teatas, et see otsus võeti vastu eesmärgiga mõista hukka Mugabe valitsuse tegevus, mis rikub pidevalt inimõigusi ja tallab jalge alla demokraatlikku riigikorraldust, vahendab infoagentuur AFP.

Mugabest sai tema 1994. aasta visiidi ajal Suurbritanniasse auväärse Bathi ordu tsiviilosakonna suure risti aukavaler. See orden on Briti riiklike autasude nimistus üks auväärsemaid, millest tähtsamad on vaid Sukapaela, Karuohaka ja Püha Patricku (hetkel välja ei anta) orden.

Tegemist pole esimese juhtumiga kui välismaalaselt võetakse rüütlitiitel tagasi – 1989. aastal võeti see päev enne hukkamist ära Rumeenia isevalitsejalt Nicolae Ceauşescult.

Zimbabwe presidendivalimiste esimeses voorus saavutas võidu opositsiooni liider Morgan Tsvangirai, kuid tal ei õnnestunud saavutada absoluutset enamust. Kuulutati välja valimiste teine voor, aga president Mugabe teatas, et ei anna võimu opositsiooni kätte – isegi siis kui neil õnnestub valimised võita.

Tsvangirai teatas teisipäeval, et võtab oma kandidatuuri maha, et kaitsta sellega oma toetajaid Mugabe repressioonide eest.