Eesti mõnetuhandelise elanikkonnaga Järvakandi väikelinna oli kokku tulnud üle 12 000 muusikasõbra.

Mis näitab kujundlikult seda, et hea roki ja rolli pärast ollakse valmis võtma jalge alla teekond kõrvalisematessegi paikadesse.

Inimesed vajavad melu — mida näitas ka suur hulk seda seltskondlikku meeletust, millega festivalisündmustele kaasa elati.

Esinejate valiku koha pealt oli tegu ühe aasta muusikasündmusega, kus ühes koos oli võimalk ära näha hulgaliselt väga häid artiste, mis on ka säherduste festivalide üks võlusid.

Igal kohal on oma „genus loci“, nii ka iga järjepidev muusikasündmus saab oma näo. Rabarocki nägu defineerida püüdes, on see kerges joobes säravate silmadega muusikasõbra oma.

Kuigi viimasel ajal annab tooni antialkohoolikute sõnum ja jutud joovastavate jookide kahjulikkusest, on rokkmuusikafestivalidest saanud napsusõprade apoteoos.

Mis omakorda ei tähenda seda, et festivali peaks heade kommete mõttes maha matma.

Pigem vastupidi — hästi üldiselt seoseid sügavale ajalukku viies, on inimkond elanud koos alkoholiga juba aastatuhandeid, mis tõestab nimetatud substantsi vajalikust.

Jah, pea alati on joovastavate ainete tarbimine käinud ka koos tantsu ja pillimänguga.

See ju inimkonna vana karnevalikultuur — pidude ja pühade ajal on lubatud teatud piire ületada. Juua jooke, käituda ülemeelikult ja riietuda ekstravagantselt.

Pealegi — on palju meeldivam kohata end rõõmsaks ja ilusaks joonud inimesi kõvahäälselt käitumas kindlas kohas ja kindlal ajal — rokipeo raames, kui igaõhtuti end õllest täis kaaninud silmad jõllakil tüüpe näha kakerdamas linnatänavatel ja agulites.

Selline, kahjuks tavaline pilt peegeldab pigem depressiivsust ja sõgedat agressiivsust, kui rõõmu.

Omamoodi arhetüüpseks väljendiks on saanud ka „sex, drugs and rock’n’roll“ ja lastes kiiresti silmad üle mõnedest muusikakuulamist ja alkoholitarbimist käsitlevatest uuringutest, leidsin ka need kinnitavat eelpoolnimetatud väljendit: rokisõbrad on üldiselt väga varmad jooma.

Äärmine rumalus oleks nüüd silmad selliste seoste ees kinni pigistada ja öelda „paha — paha“.

Suure hulga normaalsete inimese elu juurde käib ka aeg ajalt joomisega kaasnevat impulsiivsust ja rokipeo vormis kanaliseerituna on see igati õigustatud.