“Omandireformiga kaasnes elamumajanduses äärmuslik künism kaaskodanike suhtes ja sotsiaalteadlased hindasid omandireformi teostust skisofreeniliseks,” teatas Üürnike Liit.

“Tekkisid majade tagasisaajad — uusomanikud ja nn sundüürnikud, kes jäid ilma oma eluruumi üldistel võrdsetel alustel EVP-dega erastamise võimalusest. Viimaste koguarvuks nimetati riigikogus 100 000 isikut, mis on kolm-neli korda enam kui bolševike poolt küüditatuid!” leiab üürnike ühendus.

“Milles on nende inimeste süü? Reformide 17. aastal oleks võimudel tõesti viimane aeg selle pärast vabandada oma rahva ja eriti sundüürnike ees!”

Heastamaks omandireformiga sundüürnikele põhjustatud ülekohut ja neile tekitatud kahju, peab EÜL vajalikuks, et sundüürnikud, kes jäid ilma oma eluruumi üldistel võrdsetel alustel EVP-dega erastamise võimalusest, saaksid kompensatsiooni tekitatud materiaalse kahju eest, lähtudes nende eluruumi turuhinnast ja neile hüvitataks tekitatud moraalne kahju, võrdsustades sundüürnikud sotsiaaltagatiste osas represseeritud isikutega.

Üürnike liit korraldas täna Toompea platsil piketi meenutamaks omandireformi aluste seaduse vastuvõtmist 13. juunil 1991.

Toompea platsile kogunenud inimesed kandsid loosungeid “Lõpetage inimõiguste rikkumine”, “Sundüürnik on ka inimene”, “Lõpetage ülekohus”, “Küüditamine on aegumatu kuritegu” ja “17 aastat ebaõiglast riigikogu. Häbi! Häbi! Häbi!”.