Kirjad on sageli viletsalt kirjutatud, kuid sõnum on selge — väldi võõrvägedega või valitsusasutustega koostöö tegemist, või muidu hävitatakse su äri, varastatakse su kari või lõigatakse läbi su kõri, vahendab Reuters.

Mässulised on viimastel nädalatel läbi lõiganud vähemalt kuue inimese kõrid või on nad kaotanud pea väidetava võõrvõimude heaks spioneerimise eest.

Öised kirjad on osa hirmutamis- ja vägivallakampaaniast, mis tundub pidevalt ägenevat.

Neli USA sõdurit ja üks tsiviilisik said ainuüksi eelmise nädala jooksul surma tee äärde pandud pommide plahvatustes. Afganistani julgeolekujõud, eriti halvema väljaõppega politsei on samuti tihti sihtmärgiks olnud, mille käigus on kümneid mehi hukkunud.

Talibani oht on väga reaalne. Teeäärne pomm, mis tappis eelmisel nädalal kaks USA sõdurit, vigastas veel kahte väga tõsiselt: mõlemal tuli jalad amputeerida ja mõlemad võivad kaotada ka ühe käe.

Samas rühmas teeniv reamees Mullan on kuue Afganistanis veedetud nädala jooksul üle elanud juba kuus teeäärse pommi plahvatust.

Ka kohalike jaoks on Talibani oht väga reaalne ja pole kahtlust, et nende jaoks on see viimase kuuga veelgi käegakatsutavamaks muutunud. Kevade tulekuga on mässulistel kergem üle piiri Pakistanist Afganistani tulla.

Ameeriklaste heaks töötav tõlk ütleb, et öised kirjad on tavalised ja ähvardatakse pidevalt. Koolid on maha põletatud ning kohalikke ülesehitustöö ja arengu keskusi rünnatud ning need hävitatud.

Tõlk rõhutab, et Talibanil on piirkonnas väga väike toetus. Neid peetakse harimatuteks kõrilõikajateks, kellel on nõrk religioosne algõpetus. Mõned ei oskavat isegi palvetada.