Ainult üks inimene 364-st Eesti Päevalehe küsitlusele vastanust suutis vaid ühe riigikogu liikme puhul esile tuua tema seadusandliku tegevuse, enamiku puhul teatakse pigem skandaale ja tööväliseid aspekte, kirjutab Eesti Päevaleht.

Esmakordselt Eestis tehtud riigikogu liikmete tuntuse küsitlus näitas, et 46 rahvasaadiku nime polnud kuulnud enam kui pooled küsitlusele vastanud.

Tundmatu riigikogulase autahvile tuleks esmalt kanda Ene Kaupsi nimi. Temast pole kuulnud 88% küsitletutest. Pea ainuke tema tegevuse kohta kirjutatud kommentaar oli, et tegemist on vastanu tuttava emaga.

Enam kui 80% vastanuist polnud midagi kuulnud ka Tiina Orastest, Tõnu Juulist, Kalle Pallingust, Kalvi Kõvast, Tiit Kuusmikust, Lauri Luigest, Leino Mäest, Margus Lepikust ega Maret Merisaarest.

Kõige vähem tundmatust tähistavaid nullpunkte said Enn Eesmaa, Ester Tuiksoo, Igor Gräzin ja Ene Ergma. Kuid ka kõige tuntuma riigikogulase Ergma nimest ja tegevusest polnud midagi kuulnud 20% vastanuist.

Tundmatu seadusandlus

Et riigikogu põhitööks on seadusandlus, pakkusime küsitletutele võimalust panna kirja ka kommentaar iga riigikogu liikme seadusandliku tegevuse kohta. Ainuke, kelle põhitööst üks vastanu midagi teadis, oli Eiki Nestor. Mainiti tegevust töölepinguseaduse parandamisel.

Paarikümne saadiku puhul osati esile tuua põhiteema, millega ta riigikogus tegeleb. Näiteks Väino Linde — põhiseaduskomisjoni esimees, Jaak Aab — sotsiaalküsimused, Mark Soosaar — kultuuri eest võitleja, Marek Strandberg — rohelised teemad.

Samal ajal oli märksa enam neid, keda teatakse mõne skandaali või riigikogu tegevusse mitte puutuva seiga tõttu. Näiteks Peep Aru — baariskandaal, Ivi Eenmaa — kübarad ja kleidid, Valeri Korb — korruptsioon Kohtla Järvel, Jaan Kundla — värdjaskandaal, Heimar Lenk — kloun, naljamees, Jürgen Ligi — poeg ülekäte läinud, Jaanus Rahumägi — Hummeri-mees. Erik Salumäed peavad aga paljud hoopis poliitikust olümpiavõitjaks Erika Salumäeks. Ja Vilja Savisaare puhul domineerib, et ta on Edgar Savisaare naine.

Kokkuvõttes olid tulemused masendavad, sest oma eliidi — 101 rahva parima poja ja tütre — seadusandlikust tegevusest ei tea rahvas tuhkagi. Siit võib leida ka põhjuseid, miks rahvas umbusaldab parlamendiliikmeid. Võrdlesin Turu-uuringute AS-i usaldusväärsuse küsitlustes riigikogule ja samuti juriidiliste küsimustega tegelevale õiguskantslerile antud hinnanguid. Usaldusväärsuse vahe on kuni seitsmekordselt õiguskantsleri kasuks.

Ehk oleks rahvaasemikel aeg panna korralikult ja efektiivselt tööle oma pressiteenistus, mis peaks nende tegevusest levitama arusaadavaid teateid üle kogu Eesti? Kuidas seda teha, võib näiteks õppida õiguskantsleri büroost.

Vastajaid koolinoortest pensionärideni

Internetipõhisele riigikogu tuntuse küsitlusele vastati Eesti Päevalehe töötajate ja esindajate kaasabil enamikus maakondades. Alates koolidest ja lõpetades seltside-ühingutega. Samuti levis küsitlus ligi kuu aja jooksul mittetulundusühingute ja sihtasutuste liidu kaudu paljude Eesti elu edendajate hulgas. Samuti sai vastata EPL Online’i leheküljel.

Iga riigikogu liiget sai hinnata 0–10 punktiga. Null tähendas, et sellist inimest ei teata; üks, et inimest teatakse, kuid tegevusest pole kuuldud. Maksimumi, kümme punkti sai anda riigikogu liikmele, keda peetakse väga tulbiks, sest ta tegeleb seadusandlusega, kaitstes oma valijate huve.

Mis saadikute puhul eelkõige meenub?

Iseloomulikke või enamlevinud kommentaare tuntumate ja tundmatute riigikogulaste tegevusele. Number saadiku nime ees näitab kohta tuntuse edetabelis

1. Ene Ergma — 2123 punkti 3640 võimalikust

Üks vähestest, kellest tõesti seal riigikogus ka mingit kasu on. Teab, mida räägib, aitab kodanikeühendusi, ei keeruta. Õiglane inimene, tema tegevus on ka nähtav. Riigikogu esinaine, kes ei saa aru, miks riigikogu maine pole hea. Seadusandlikus plaanis väga midagi ei meenu — ainult palgateema.

2. Mart Laar — 1845

Ajaloolane, kellele ei meeldi Edgar Savisaar. Ekspeaminister, seadusandlusest enam on teada ta ajalooalased teadmised. Võttis vastu hulga seadusi suurperede toetusteks, aga kui tuli järgmine valitsus siis see nullis kogu ta töö. Meenub vaid naeratav nägu, aga tegusid mitte ühtki, ajaloolasena avaldatud raamatud on vajalikud. Tema teeb tõesti ka tööd igal rindel. Vähemalt oma väljaütlemistes on ta väga mõistlik ja usaldusväärne poliitik. Põllumajanduse suretas küll ääremaadel välja, aga ajaloolasena on omad väljakutsed leidnud.

3. Peeter Kreitzberg — 1568

Presidendikandidaat, endine haridusminister, tõusis positiivsete leeri keskerakonnast väljaastumisega, hiljem muljet veelgi parandanud. Eelmises koosseisus tegi vist rohkem kui praeguses. On ajanud ja ajab vist edasi Eesti hariduspoliitikat.

4. Sven Mikser — 1538

Tegus, esindab Eestit väga suurepäraselt mujal maailmas. Eks-kaitseminister, väga asjalik, targem, kui esialgu arvasin. Omab oma arvamust, oskab otsustada välispoliitika ja riigikaitse küsimusi.

5. Igor Gräzin — 1505

Vähemasti kuuleb Gräzinit, aga iseasi, mida ta räägib. Hästi teatakse, kelle lapse ise ta on, muud vist vähem. Äge onu, head, tabavad kommentaarid. Seletab asju selgelt ja asjalikult ka tavainimesele. Lobamokk ja iriseja, samas kindlasti pidevalt pildis. Jutulind. Tubli õigusteadlane julge, aga tihti ka lahmiv ja populistlik, mõnikord demagoogiline.

6. Eiki Nestor — 1481

Ajab hingega sotside asja. Eks-sotsiaalminister, igasugu sotsiaalteemad tulevad meelde. Adekvaatse maailmatunnetusega poliitik, sotsiaalküsimustes arvestatav arvamusliider, kes töölepinguseaduse asjus julges reformistidele vastu astuda, aga jäi alla

7. Villu Reiljan — 1444

Maadevahetaja, suli, ebausaldusväärne ekskeskkonnaminister. Maarahva poliitik, oma ala spetsialist, kes ilmselt segab kedagi oma töökuse ja info tõttu. Jääb üle oodata vaid õiglast ja erapooletut kohtupidamist. Säilitab läbi kannatuste huumorimeelt. Kaitseb Eesti metsa.

8. Ester Tuiksoo — 1408

Ekspõllumajandusminister, kes sõidab ringi Kruuda liusiiniga. Suhkruskandaal, rahvuskala ema. Korterivahetuse skandaal. Ministrina olid tal huvitavad ettevõtmised, millest mõneski võis aga kahelda. Atraktiivne, kahjuks ta hetkeseis pole kiita. Kulutas arutult raha Eesti märgi peale, mida toidukaupadele trükkida. Eesti toidu edendaja ja hea toiduvalmistaja.

9. Jaanus Marrandi — 1396

Tubli põllumees Tegusam kui Reiljan, saab aeg-ajalt sõna suust ja kaitseb metsamehi. Põllumajanduse ja regionaalpoliitika asjus on arukalt rääkinud. Otsekohene ja julge, toob kõik head ja vead lagedale, mistab maainimesi! Käib kohtumas oma valijatega!

10. Kristiina Ojuland — 1377

Kena tüdruk eksvälisminister, Kägu elukaaslane. Kuluhüvitised, lambad ja tants. Hea välispoliitik väga meeldiv naine, tihiti meedias esinenud. Karjääripoliitik, võimujanune, mängib naiseliku sarmi kaardile, tegelik sisu tundub tagasihoidlik. Tubli naine, kuid kaugeneb rahvast üha enam. Valetas riigikogu valimiste ajal, et on lapseootel. Saadab rumalaid pressiteateid.

Tuntuse edetabeli lõpus olijate kohta on välja toodud pea ainukesed kommentaarid, mida 364 vastanut oskasid anda.

91. Kalvi Kõva — 171 — setu või võruke, seisab Nursipalu rahva eest.

92. Kalev Kotkas — 163 — Hiidlasest kaitseliitlane.

93. Margus Lepik — 135 — endine Valga linnapea, kes riigikogus ei tee midagi.

94. Maret Merisaar — 134 — roheline, aga miks riigikogus?

95. Tiit Kuusmik — 132 — Kiviõli ekslinnapea.

96. Leino Mägi — 130- Keila ekslinnapea.

97. Lauri Luik — 128 — vist noor.

98. Kalle Palling — 97 — vist noorim riigikogu liige.

99. Tõnu Juul — 95 — nimi, mida paljud kuulsid esimest korda.

100. Tiina Oraste –90 — tore naine, kes käib vahel lihtsurelikega kohtumas

101. Ene Kaups — 72 — tuttava ema.


Riigikogu saadikud, keda tuntakse eelkõige riigikogu välise tegevuse järgi

Peep Aru — baariskandaal

Ivi Eenmaa — kübarad ja kleidid

Enn Eesmaa — telediktor

Raivo Järvi — jutupliiats

Mart Jüssi — hüljeste sõber

Kalev Kallo — väidetavad probleemid alkoholiga

Valeri Korb — korruptsioon Kohtla Järvel

Jaan Kundla — värdjaskandaal

Heimar Lenk — kloun, naljamees

Jürgen Ligi — ülekäte läinud poeg

Erkki Nool — sportlane

Marko Pomerants — luuletaja

Jaanus Rahumägi — Hummeri mees

Aivar Riisalu — kloun ja Meie mees

Paul-Eerik Rummo — luuletaja

Indrek Saar — teatridirektor

Jaak Salumets — korvpallur

Erik Salumäe — peetakse Erika Salumäeks

Arvo Sarapuu — bussfirma omanik

Vilja Savisaar — Edgari naine

Imre Soojäär — mõisahärra

Jüri Tamm — spordi- ja veinimees

Peeter Tulviste — Tartu professor

Marika Tuus — knopka

Toomas Tõniste — purjetaja

Lauri Vahtre — ajalookirjanik


Riigikogu saadikud, kelle puhul teavad mitmed vastajad vähemasti teemat, milles rahvaasemik on kompetentne

Jaak Aab — sotsiaalteema

Andres Herkel — inimõigused

Helle Kalda –sundüürnike eestvõitleja

Kalle Laanet — sisejulgeoleku asjatundja

Valdur Lahtvee — rohelised teemad

Väino Linde — põhiseaduskomisjoni esimees

Aleksei Lotman — rohelised teemad

Silver Meikar — Valgevene välisküsimuste asjatundja

Nelli Privalova — AIDSIi ja narkomaania asjatundja

Mailis Reps — haridus

Ain Seppik — sisejulgeoleku ekspert

Mart Soosaar — kultuuri eestvõitleja

Marek Strandberg — kõige rohelisem roheline


Hinnang riigikogu liikmete tuntusele ja tegevusele

Hinnata sai 0 — 10 punkti skaalas. Kokku 364 hindajat, maksimaalne punktide summa oleks seega võinud olla 3640. Punktide tähendus: 0 punkti: ei tea sellist inimest; 1 punkt inimest tean, tegevusest pole kuulnud; 10 punkti: väga tubli riigikogulane, tegeleb seadusandlusega kaitstes oma valijate huvisid.

1. Ene Ergma 2123

2. Mart Laar 1845

3. Peeter Kreitzberg 1568

4. Sven Mikser 1538

5. Igor Gräzin 1505

6. Eiki Nestor 1481

7. Villu Reiljan 1444

8. Ester Tuiksoo 1408

9. Jaanus Marrandi 1396

10. Kristiina Ojuland 1377

11. Marek Strandberg 1290

12. Mark Soosaar 1219

13. Raivo Järvi 1206

14. Marko Mihkelson 1198

15. Karel Rüütli 1173

16. Enn Eesmaa 1149

17. Erki Nool 1148

18. Peeter Tulviste 1135

19. Jürgen Ligi 1132

20. Vilja Savisaar 1113

21. Keit Pentus 1106

22. Mai Treial 1100

23. Tarmo Kõuts 1096

24. Jüri Ratas 1093

25.-26. Ivi Eenmaa 1079

25. — 26. Marko Pomerants 1079

27. Kalle Laanet 1077

28. Ain Seppik 1045

29. Evelyn Sepp 1016

30. Aivar Riisalu 1011

31. Paul-Eerik Rummo 1002

32. Tarmo Mänd 964

33. Urmas Reinsalu 960

34. Kadri Must 951

35. Taavi Veskimägi 944

36. Ken-Marti Vaher 939

37. Andres Herkel 919

38. Jaak Aab 896

39. Trivimi Velliste 881

40. Mailis Reps 865

41. Aleksei Lotman 854

42. Heimar Lenk 838

43. Jaanus Rahumägi 785

44. Mart Nutt 781

45. Hannes Astok 772

46. Lauri Vahtre 767

47. Hannes Rumm 765

48. Silver Meikar 739

49. Imre Sooäär 719

50. Indrek Saar 696

51. Aadu Must 657

52. Toomas Tõniste 656

53.- 54. Margus Tsahkna 640

53.- 54. Marika Tuus 640

55. Toomas Varek 638

56. Kalev Kallo 584

57. Mati Raidma 580

58. Jüri Tamm 572

59. Harri Õunapuu 537

60. Mart Jüssi 532

61. Väino Linde 531

62. Erik Salumäe 509

63. Jaak Salumets 488

64. Toivo Tootsen 464

65. Olga Sõtnik 456

66. Rain Rosimannus 446

67. Urmas Klaas 431

68. Nelli Privalova 422

69. Lauri Laasi 399

70. Rein Ratas 394

71. Jaan Kundla 389

72.Toomas Trapido 384

73. Taavi Rõivas 379

74. Peep Aru 377

75. Eldar Efendijev 367

76. Valdur Lahtvee 366

77. Helle Kalda 363

78. Vladimir Velman 348

79. Lembit Kaljuvee 339

80. Rein Aidma 316

81. Inara Luigas 305

82. Ott Lumi 296

83. Hanno Pevkur 278

84. Kaia Iva 248

85. Arvo Sarapuu 232

86. Helmer Jõgi 218

87. Valeri Korb 209

88. Tatjana Muravjova 207

89. Heljo Pikhof 193

90. Tõnis Kõiv 189

91. Kalvi Kõva 171

92. Kalev Kotkas 163

93. Margus Lepik 135

94. Maret Merisaar 134

95. Tiit Kuusmik 132

96. Leino Mägi 130

97. Lauri Luik 128

98. Kalle Palling 97

99. Tõnu Juul 95

100. Tiina Oraste 90

101. Ene Kaups 72


Tundmatute riigikogulaste edetabel

Esimene veerg näitab mitu vastajat 364 hulgast andsid tuntuse hindeks nulli, teine näitab sama protsentuaalselt. Ehk esinumbri — Ene Kaupsi puhul pole 319 inimest 364-st ehk 88 % küsitletutest kuulnudki sellisest riigikogu liikmest.

1. Ene Kaups 319 88%

2. Tiina Oraste 318 87%

3. Tõnu Juul 311 85%

4. Kalle Palling 309 85%

5. Kalvi Kõva 302 83%

6. — 7.Tiit Kuusmik 301 83%

6. — 7. Lauri Luik 301 83%

8. Leino Mägi 299 82%

9. Margus Lepik 296 81%

10. Maret Merisaar 295 81%

11. Kalev Kotkas 290 80%

12. Tõnis Kõiv 288 79%

13. Heljo Pikhof 283 78%

14. Kaia Iva 276 76%

15. Helmer Jõgi 266 73%

16. Tatjana Muravjova 264 73%

17. Arvo Sarapuu 257 71%

18. Inara Luigas 252 69%

19.- 21 Valeri Korb 251 69%

19. — 21. Valdur Lahtvee 251 69%

19. — 21. Hanno Pevkur 251 69%

22. Ott Lumi 246 68%

23.Toomas Trapido 241 66%

24. Helle Kalda 233 64%

25. Lembit Kaljuvee 233 64%

26. Rein Aidma 227 62%

27. Nelli Privalova 224 62%

28. Erik Salumäe 223 61%

29. Vladimir Velman 217 60%

30. Urmas Klaas 216 59%

31. Mart Jüssi 215 59%

32. Taavi Rõivas 214 59%

33.- 35 Eldar Efendijev 210 58%

33. — 35. Lauri Laasi 210 58%

33.- 35. Rain Rosimannus 210 58%

36. Mati Raidma 208 57%

37. Rein Ratas 205 56%

38. Jaan Kundla 199 55%

39. Väino Linde 198 54%

40. Harri Õunapuu 194 53%

41. Jaak Salumets 191 52%

42. Olga Sõtnik 190 52%

43. Jüri Tamm 187 51%

44. Peep Aru 186 51%

45. Indrek Saar 185 51%

46. Hannes Rumm 184 51%

47. Mart Nutt 179 49%

48. Lauri Vahtre 177 49%

49. Toivo Tootsen 176 48%

50. Toomas Varek 173 48%

51. Aadu Must 172 47%

52. Margus Tsahkna 171 47%

53. Silver Meikar 170 47%

54. Karel Rüütli 162 45%

55. — 56. Kalev Kallo 160 44%

55.- 56. Marika Tuus 160 44%

57. Trivimi Velliste 159 44%

58. -60.Andres Herkel 158 43%

58. — 60. Tarmo Mänd 158 43%

58. — 60. Imre Sooäär 158 43%

61. Toomas Tõniste 157 43%

62. Aleksei Lotman 154 42%

63. Jaanus Rahumägi 152 42%

64. Urmas Reinsalu 150 41%

65.- 66. Marko Mihkelson 149 41%

65. — 66. Kadri Must 149 41%

67. Hannes Astok 147 40%

68. Taavi Veskimägi 144 40%

69. Ken-Marti Vaher 141 39%

70.-71. Ain Seppik 140 38%

70.-71. Mai Treial 140 38%

72. Paul-Eerik Rummo 134 37%

73. Mark Soosaar 132 36%

74. Peeter Tulviste 131 36%

75. Marek Strandberg 130 36%

76. Jaak Aab 127 35%

77. Evelyn Sepp 126 35%

78. Heimar Lenk 123 34%

79. Marko Pomerants 123 34%

80. Keit Pentus 121 33%

81. Eiki Nestor 120 33%

82. — 83. Kalle Laanet 119 33%

82. — 83. Mailis Reps 119 33%

84. Jürgen Ligi 118 32%

85. Aivar Riisalu 117 32%

86. Sven Mikser 116 32%

87. Jüri Ratas 113 31%

88. Vilja Savisaar 112 31%

89. Tarmo Kõuts 110 30%

90. Kristiina Ojuland 104 29%

91. Ivi Eenmaa 103 28%

92. -93. Raivo Järvi 102 28%

92 — 93. Jaanus Marrandi 102 28%

94. Erki Nool 98 27%

95. Peeter Kreitzberg 96 26%

96. Mart Laar 91 25%

97. Villu Reiljan 85 23%

98 — 99. Enn Eesmaa 83 23%

98.- 99 Ester Tuiksoo 83 23%

100. Igor Gräzin 82 23%

101. Ene Ergma 74 20%