„Kuna film räägib näitlemisest ning näitleja ja kunstniku vastutusest, panime juba eos valearusaamade vältimiseks plakatil oleva sõduri kiivrile peale silmatorkava näitekunsti embleemi, sest tegemist oli ju omamoodi nõukogude poolel võitleva teatri või filmi väeosaga,“kommenteeris filmi produtsent Jaak Kilmi.

“Saime aga signaali, et see pole ikkagi piisavalt arusaadav ja võiksime kujunduses fritsu blondiini vastu vahetada.”

„Ilmselt mõjub naine avalikus ruumis ohutumana, ehkki nagu meie filmist näeb, ei pruugi see alati sugugi mitte nii olla. Ent filmis „Fritsud ja blondiinid” ei ole kindlasti mitte mingit vaenulikku tooni.”

Linnavalitsusele ei meeldinud ka filmi esilinastuskuupäev, mis on sel reedel, 9. mail.

„Omal ajal oli just sel päeval nende filmide, millest jutt käib, kontsentratsioon ekraanidel kõige suurem ja nüüd näevad nad taas ekraanivalgust. Seekord ei näita me mitte mehi, kes ise sakslaste mundri selga tõmbasid, vaid keda vaenlase mundrisse rüütas nõukogude filmitööstus,” ütles filmi autor Arbo Tammiksaar.

„Ka Tallinna linnavalitsusest tuleb aru saada. Hirmul on suured silmad ning linnavalitus kardab, justkui võiks iga võitlev rusikas punasel taustal ajalooliselt sensitiivsel perioodil linna senised integratsioonipüüdlused nullida. Olenemata sellest, kas plakat kujutab fritsu või blondiini, peatub filmi süžee ajalooliselt kurioossel ja märkimisväärsel seigal, mille teadvustamine ning huumoriprismasse asetamine peaks just vastupidiselt aitama kaht kogukonda omavahel lähendada,” kommenteerib kino Sõprus juht Katrin Rajasaare.

Arbo Tammiksaare uus täispikk dokumentaalfilm „Fritsud ja blondiinid” hakkab jooksma Tallinnas kinos Sõprus ja Rakvere Teatrikinos alates 9. maist, Tartus Athena keskuses alates 13. maist.