„Eesti on edukas tänu Soome ja Rootsi sõpradele. Olid ajad, kui igal eestlasel oli üks Soome sõber ning needsamad soomlased alustasidki siin äridega. Koos nende investeeringutega saime ka Soome ja Rootsi ärikultuurist osa. Olid ajad, kui 80 protsenti välisinvesteeringutest tuli Soomest või Rootsist ning 20 protsenti mujalt. Nüüd on pilt veidi muutunud,“ märkis Ansip.

„Tundub, et need ettevõtted, kes pöörasid 15 aastat tagasi siin äri alustades tähelepanu toote kvaliteedile, olid siin edukad. Näiteks A. Le Coq Brewery. Eestis on üks ja ainuke õlu ning selleks on A. Le Coq. On ka teise õllesid, mis maitsevad nagu õlu, kuid ometigi pole seda. See õlu kuulub aga soomlastele,” ütles Ansip.

“Räägitakse, et neil on siin Eestis suurem kasum kui kodus. Nemad on algusest peale pannud rõhku just kvaliteedile. Nad olid siin oma tegemistega rahul ning liikusid edasi ka Lätti ja Leetu ning peavadki nüüd Balti turgu oma koduturuks,“ lausus Ansip seminaril, vihjates sellele, et panustades kvaliteeti, saabub ka edu.

„Ma pean siinkohal ka teisi ettevõtteid silmas. Kuid sellised ettevõtted, kes otsivad madalat toote hinda, need pole siin enam aktiivsed ega tegevad. Eesti produktiivsus on viimase 10 aastaga näiteks kahekordistunud,“ märkis Ansip ning tähtsustas tuleviku peale mõeldes produktiivsuse tõstmist, milleks on vajalikud ka välisinvesteeringud.

„On selge, et inimesed tekstiilisektoris ja mööblisektoris ei suuda oma palkadega konkureerida näiteks Hiina töötajatega. Selles osas on Eestis muutused tulemas,“ lausus peaminister.

Ansipi sõnul on näiteks Iirimaa üks tervema majandusega riike. „Miks ei võiks Eesti sinnamaale jõuda?“ küsis peaminister.