Tbilisil on ümberlükkamatud tõendid selle kohta, et nende mehitamata luurelennuki tulistas pühapäeval alla Vene õhujõudude sõjalennuk, mitte Abhaasia õhutõrje, nagu on siiani väidetud, teatab infoagentuur Interfax.

Sellise avaldusega tegi Gruusia riigitelevisioonis esinenud president Mikheil Saakašvili. Tema sõnul on Tbilisi valduses videokaadrid, kus on selgelt näha, kuidas MiG-29 pommitab Gruusia territooriumi.

„Pärast Teist maailmasõda on see pretsedenditu fakt rahvusvahelise õiguse ja ÜRO põhikirja rikkumise kohta,” ütles riigipea.

Varem on Gruusia õhujõudude ülem David Nairašvili öelnud, et Gruusial on videosalvestis, mille tegi luureaparaadi pardakaamera, kust on näha, kuidas ilma tunnusmärkideta hävitaja laseb lennuaparaadi suunas oma raketi välja.

Nairašvili täpsustas, et mehitamata luurelennuk kuulus Gruusia siseministeeriumile ja see sooritas oma tavapärast lendu Gruusia territooriumi kohal.

Venemaa õhujõudude juhatus lükkas Gruusia süüdistused tagasi. Õhujõudude ülemjuhataja abi polkovnik Aleksandr Droõševski teatas, et 20. aprillil oli lenduritel puhkepäev ning ükski Vene sõjalennuk ei viibinud antud regioonis.

Gruusia välisministeerium kutsus eile välja Vene suursaadiku Vjatšeslav Kovalenko, kus välisministri asetäitja Grigol Vašadze andis talle üle protestinoodi seoses luurelennuki hävitamisega.

Abhaasia kaitseminister Garri Kupalba teatas omalt poolt, et Gruusia luureaparaadi tulistas 6000 meetri kõrguselt pühapäeva hommikul alla hoopis nende reaktiivlennuk L-39.

Täna sai teatavaks, et homme toimub ÜRO peakorteris New Yorgis Gruusia esindaja ja 15 Julgeolekunõukogu liikme kohtumine, kus arutatakse luurelennuki allatulistamist ning Gruusia territooriumi pommitamist Venemaa poolt.