Tarbijakaitseamet väitis oma lastefondile saadetud kirjas, et pildid on kõlvatud, šokeerivad ja taluvuse piire ületavad ning kutsus fondi tegevjuhi vestlusele, vahendab ETV24 saadet “Aeg luubis”.

Pildil kujutatud Nestor on oma olemuselt tavaline poiss, kellel on haruldane haigus ihtüoos ehk kalasoomustõbi. Haiguse tõttu peab poiss ennast 2-3 korda päevas salvidega määrima, sest kuivav nahk tekitab valu.

Vajalikud salvid on aga kallid ja neile kulub perekonnal ligi 8000 krooni kuus. Kuna haigekassa aga nimetatud salvide ostmist ei toeta, otsustas Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefond ihtüoosihaigete laste ravi toetamiseks korralda heategevuskampaania, kus kasutati ka Nestori fotosid.

“Kas me peame tänaval teda nii šokeerivalt esitama ja ainult sellisel viisil me saame inimestes seda kaastunnet? /…/ Aga saab ka teisiti esitada,” selgitas tarbijakaitseameti peadirektor Helle Aruniit.

“Minu meelest meediast tuleb vägivalda, pornot suhteliselt ööpäev ringi ja see ei ole liiast. Aga kui asi läheb selleni, et tegemist on tegelikult inimesega, kes vajab abi ja see on üks probleemi külgedest, et ta näeb välja selline nagu ta näeb, liigub sellisena meie hulgas, vajab aktsepteerimist ja toetust, siis kõlvatut ma seal küll ei näe,” ütles lastefondi tegevjuht Merike Kaunissaar, kes ei mõista endiselt, kuidas sai Nestori pilte kõlvatuks pidada.

Sama üllatunud olid tarbijakaitseameti reaktsiooni peale ka tuntud lastearst emeriitprofessor Tiina Talvik ning Nestori ema, kes oma sõnul nõustus kampaaniaga just seetõttu, et kogutava rahaga toetati kõiki lapsi, kes Eestis ihtüoosi läbi kannatavad.