Selle aja sisse jääb ka õiguskantsleri vahetus, sest täna on Allar Jõksil viimane päev selles ametis. Uuest nädalast võtab posti üle Indrek Teder, kirjutab Eesti Päevaleht.

Õiguskantsleri ülesanne on kontrollida kohtueelse menetluse kokkuvõtet ning toimetatud kriminaalmenetluse seaduslikkust. “Tõendite hindamine ja kontroll ei ole õiguskantsleri pädevuses. Kui õiguskantsler seadusrikkumist ei avasta, siis esitab ta riigikogule ettepaneku anda nõusolek süüdistusakti koostamiseks,” selgitas õiguskantsleri büroo avalike suhete nõunik Jaana Padrik.

Pärast riigikogu enamuse otsust toetada saadikult puutumatuse äravõtmist saab prokuratuur vabad käed süüdistuse esitamiseks. Siiski eksisteerib ka vähemalt teoreetiline võimalus, et riigikogu õiguskantsleri ettepanekut ei toeta. Sellisel juhul isikut kohtu alla anda ei saa ning samade materjalidega poleks mõtet ka sama taotlust uuesti esitada. Fraktsioonide esindajad ei kiirustanud eile seisukohta võtma, öeldes, et oodatakse ära õiguskantlseri otsus.

Ka Rahvaliidu pressinõunik Manuela Pihlap ütles, et nende fraktsioon arutab küsimust siis, kui selleks on seaduslik alus. “Meie jaoks on kahetsusväärne, et nii Villu Reiljan kui ka erakond sai taotlusest teada alles ajakirjanduse vahendusel,” lisas ta.

Reiljani kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv süüdistas eile riigiprokuratuuri seadusrikkumises, öeldes, et menetluse praeguses seisus õiguskantsleri poole pöördumine viitab isiku põhiõiguste ning kaitseõiguse rikkumisele. Riigiprokuratuur lükkas Pilve süüdistused ümber.

Riigiprokuratuur kahtlustab Reiljanit ärimees Aivo Pärnalt Tallinnas Rävala 8 asuva kinnistu enampakkumisel soodsa otsuseni jõudmise eest pooleteist miljoni kroonise pistise nõudmises. Pärn on seotud veel Valga maavanemale Georg Trašanovile bussiliikluse korraldamise soodsamate tingimuste saamiseks altkäemaksu andmisega. GoBus, mille nõukogu Pärn juhtis, sai kahtlustuse eelmisel nädalal.

Harju maakohus otsustas paar nädalat tagasi, et riik peab Marcel Vichmannile tagasi maksma 31,5 miljoni kroonise tagatisraha koos intressidega, mille keskkonnaministeerium kasseeris Vichmanilt kurikuulsa Rävala pst 8 kinnistu ostmisest loobumise eest.

Koos intressidega on summa praeguseks kasvanud juba enam kui 36 miljoni kroonini ning keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sõnul tiksub sellele summale iga päev 10 000 krooni lisa. “Esimese astme kohus otsustas, et tagatisraha tuleb tagasi maksta, meie kaebasime otsuse edasi ja loodame, et järgmisel astmel see otsus tühistatakse,” ütles ta.

Kuigi ministeerium kaebas otsuse ka edasi, arutas valitsus eilsel istungil riigieelarve kassareservist nõude maksmiseks 36,2 miljoni krooni eraldamist. Nimelt teeb keskkonnaministrile muret just hiiglasuur intress, mis tuleb lisaks maksta siis, kui riik jääb kaotajaks ka kõrgema astme kohtutes.

“Kui me oleksime kindlad, et raha ära makstes ning hilisema meile positiivse kohtuotsuse korral selle ilusti ka tagasi saaksime, siis ei oleks probleemi. Paraku sellist kindlust meil ei ole,” lausus Tamkivi. “Kui me raha aga ei maksa, siis tiksub viivis nii kaua, kui kohtuasi kunagi lõpeb. Olukord on närune.”

Samas kasseeris riik 31,5-miljonise pangagarantii ka Aivo Pärna esimeselt kinnistu eest tehtud pakkumiselt. Pärn ütles eile, et pole veel otsustanud, kas nõuda see tagatis samuti sisse. “Ma arutan seda teemat oma advokaadiga,” lausus ta.