Riigiprokuratuur on teavitanud avalikkust õiguskantsleri poole pöördumisest riigikogu liikmelt Villu Reiljanilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks seoses kahtlustusega pistise võtmises.

Riigiprokuratuuri avaldus ja nimetatud taotlusega õiguskantsleri poole pöördumine kohtueelse menetluse praeguses staadiumis viitavad selgelt menetlusnõuete eiramisele ja isiku põhiõiguste ja kaitseõiguse rikkumisele, teatas advokaat Aivar Pilv.

Kriminaalmenetluse seadustiku kohaselt otsustatakse Pilve hinnangul kahtlustatavale süüdistuse esitamine ja süüdistusakti koostamine isiku kohtu alla andmiseks pärast kahtlustatavale ja tema kaitsjale toimiku tutvumiseks esitamist ning nende poolt esitatud taotluste lahendamist.

“Seega on isikule süüdistuse esitamine ja süüdistusakti koostamine võimalik alles pärast kõigi esitatud taotluste igakülgset ja sisulist lahendamist ning veendumust, et esitatud taotlused ei kummuta kahtlustust,” leiab Pilv.

Antud juhul on prokuratuur Pilve arvates juba eelotsustuslikult võtnud seisukoha isiku süü küsimuses enne kahtlustatava ja tema kaitsja taotluste esitamist ja sisulist lahendamist.

“Ainuüksi see fakt kummutab eelduse kõigi asjaolude igakülgsest hindamisest isiku süü küsimuse kaalumisel. Sellise tegevusega rikutakse mitte ainult isiku põhiõigusi ja vabadusi, vaid ka seaduses ettenähtud kriminaalasja menetlemise korda,” sõnas Pilv.