“Ootused majanduskasvu suhtes on vähenemas,” märkis SEB Eesti Ühispanga juhatuse liige Riho Unt, kelle sõnul korrigeerib pank 12. märtsil avaldatavat prognoosi võrreldes oktoobri omaga päris tublisti ja just kehvemas suunas, kirjutab Ärileht.

Kui eelmisel aastal oli töötuse määr statistikaameti andmetel 4,7 protsenti ning registreeritud töötute hulk veelgi väiksem, siis tänavune aasta tuleb pöördeline — pank prognoosib selleks aastaks töötuse suurenemist seitsme protsendini.

Projektide edasilükkamise või lõpetamise ning efektiivsuse eesmärgil tehtavate restruktureerimiste taustal ohustab töötuks jäämine enim ehitajaid. Sellele viitab nii ettevõtete endi hinnang kui ka tööhõivet puudutav statistika.

Ehitus- ja kinnisvarabuumi alguses töötas ehitusalal 40 000 inimest, viimase viie aastaga on selle sektori töötajate arv tõusnud 81 000-ni. Kinnisvara valdkonna töötajate arv on suurenenud 10 000 inimese võrra.

Töötus ohustab enim ka allhangetele keskendunud töötleva tööstuse ettevõtete töötajaid. Unti sõnul ohustab palgasurve allhanget tegevaid ettevõtjaid, sest kõik konkureerivad avatud turul.