Eesti Arhitektide Liit toetab Eesti riigi soovi korvata auvõlg Vabadussõja veteranide ja ajaloo ees, et tähistada Vabadussõjas võidelnud kaasmaalaste väga olulist panust meie iseseisva riigi sünniloos, teatas EAL.

“Kutsealaliiduna väärtustab EAL professionaalset ja terviklikku lähenemist avaliku ruumi kujundamisel. Seetõttu peame 2007. aastal toimunud Vabadussõja võidusamba konkursi tulemust mitterahuldavaks. Konkursi kaaskorraldajana leiame, et tuleks tunnistada ka selle võistluse ideelist ebaõnnestumist — võidutööst on saanud ühiskonda ühendava sümboli asemel selle lõhestaja,” märgitakse avalduses.

“On kahetsusväärne, et senised Vabadussõja mälestusmärgi kavandivõistlused pole viinud reaalse tulemuseni. Seetõttu väärib tunnustust poliitiline tahe selle teema lõpuleviimiseks, kuid märgiliselt sedavõrd olulise objekti püstitamine avalikku ruumi vajab laiemat konsensust.

Arhitektide liit leiab, et tuleks veelkord kaaluda otsust monument valitud kavandi järgi 2008. aastal püstitada. See on ja saab olema Eesti riigi ja rahva jaoks oluline mälestusmärk — seetõttu võiks pigem seada uueks eesmärgiks see püstitada meie riigi 100. juubeliks.

Arhitektide liidu eestseisus on seisukohal, et Vabaduse väljakule püstitatav mälestusmärk peab oma tähenduselt hõlmama kõiki Eesti rahva vabaduspüüdlusi läbi aegade, mitte kontsentreeruma ühele, kuigi äärmiselt tähtsale sündmusele meie ajaloos.

Vabaduse väljaku detailplaneeringusse on sisse kirjutatud nõue, et sinna rajatava mälestusmärgi lahendus peab sündima arhitektuurivõistluse läbi. Teeme omalt poolt ettepaneku korraldada antud alale uus konkurss, mis oleks suunatud Vabaduse monumendi kavandi saamiseks. Peame seejuures soovitavaks, et žürii koosseisust moodustaks vähemalt poole asjatundjad-professionaalid (kunsti- ja arhitektuurispetsialistid).

Teeme ka ettepaneku täita valitsuse poolt juba 1995. aastal vastu võetud, kuid seni mitte elluviidud otsust taastada E dgar Johan Kuusiku poolt 1928. aastal Kaitseväe kalmistule loodud, kuid 1950. aastal hävitatud Vabadussõja mälestusehis.”