Eesti Energia ei välista võimalust, et Eestisse võiks ehitada oma tuumaelektrijaama. Tõsine debatt algab elektrimajanduse arengukava aruteludel ja kui otsus on positiivne, võib Eesti astuda 15 aasta pärast tuumariikide sekka, vahendab ETV24 “Aktuaalse kaamera” uudist.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütleb tuumajaama Eestisse ehitamise võimalikkust kommenteerides diplomaatiliselt, et ettevõte ei välista ühtegi kasulikku projekti. Tuumaenergia pole omaette eesmärk, kuid taastuvenergeetika arendamise kõrval on tegu teise CO2-vaba tootmisallikaga. Liive tunnistab, et ettevõte sondeerib pinda, kus võiks välja töötada Eesti jaoks sobivate väikesemahuliste tuumajaamade projektid.

“Me oleme seotud ühe projektiga, saame infot, kus arendatakse alla 400-megavatist tuumareaktorit, mis peaks kommertskasutusse minema aastal 2015,” ütles Liive.

Kui Ignalina tuumajaamas osalemise üle ei antud võimalust avalikuks debatiks, siis Eesti tuumariigiks saamise võimalus tõotab tuliseid vaidlusi. Valdur Lahtvee, kes on kunagi pidanud ka Eesti Energia keskkonnajuhi ametit, ütleb juba täna, et tegu on suure lollusega. Eesti energeetika tulevik on Lahtvee kinnitusel hajutatud ja väiksemate kadudega energeetika, mis kuidagi tuumajaama ideega kokku ei sobi.

Majandusministeeriumis algas Eesti elektrimajanduse arengukava koostamine, mille käigus käsitletakse Eesti oma tuumajaama plusse ja miinuseid.

Võimalike tuumajaama asukohtadena on räägitud Sillamäest ja Muuga lahe äärsetest graniidimaardlatest, kuhu saaks graniidi väljakaevamisel panna tuumajäätmed.