Üritusel pealkirjaga „Humanitaarmõjutused — üleilmastumise uued ohud” tutvustasid Läti uurijad Ainars Lerhis ning Andis Kodors Ida-Euroopa poliitiliste uuringute keskuses 2007. aastal valminud uuringut „Välisriikide mõju etnilise integratsiooni protsessile Lätis”, teatas Euroopa Parlamendi saadik Saks.

Esitlusele järgnes arutelu nii uuringu kui ka edasiste koostöövõimaluste üle.

Lätlaste hinnangul on Venemaa mõju olnud negatiivne ja kasvab veelgi. Sellest annavad tunnistust nii kaasmaalaste liikumise aktiviseerumine kui ka asjaolu, et panustatakse kõrgel tasemel ja suurte ressurssidega.

Dr. Ainars Lerhise arvates on üks peamisi eesmärke avaliku arvamuse muutmine. Selleks kasutatakse humanitaartehnoloogiaid , mille hulka kuulub näiteks televisioon.

Läti sotsioloogide hinnangul ei sõltu riikidevahelised avalikud suhted mitte niivõrd poliitilistest sündmustest, kuivõrd Venemaa juhtkonna selle ajahetke poliitilisest tahtest. Muudatused skeemis “sõber-vaenlane” võivad toimuda ühe päevaga ja vastavalt sellele muutub ka Venemaa meediakajastus.

Sotsioloog Juhan Kivirähki hinnangul näitab uuringu olulisust meie jaoks tõik, et mitmetes lõikudes võiks Läti asendada Eestiga ja kõik kehtiks.

Euroopa Parlamendi liikme Katrin Saksa arvates tuleb integratsiooniprotsessis enam arvestada välismõju.

“Sedapuhku on lõunanaabrid meist kaugemale jõudnud. Kui me edasi tukume, võime selle sõja kaotada enne, kui aru saame, et see on juba välja kuulutatud”, lisas Saks.

Oma uuringu lõpus annavad Läti sotsioloogid ka rea soovitusi. Nende hulgas kesksel kohal on venekeelse telekanali vajaduse rõhutamine.

Rahvastukuminister Urve Palo avaldas ümarlaual veendumust, et meie koostöö Läti uurijatega on väga oluline.