Tänapäeval näeme, et Eesti Vabariigis on nii riigi kui ka kohalike omavalitsuste juhtimine täiesti endiste kommunistide käes. Nad on oma komparteis kunagi õppinud kamandamist, valetamist ja korruptsiooni, nagu see toona käis. Nad on isegi külmema kõhuga kui Aljošin, Ristlaan ja Lentsmann, sest nad on osutunud Eesti Vabariigis võidumeesteks.

Kus on noored ja kommunistlikust korruptsioonist rikkumatud? Mäletame Isamaa tõusu riigi etteotsa — uute, justkui puhaste meestega. Oh, kuidas neid hakkas kohe vihakama kogu see sovetlik seltskond, kellel võeti moos leivalt ära! Ja kas see seltskond oli väike? Kaugel sellest — see oligi suurem jagu eesti sovette, kolhoosnikest töölisteni, esimeestest joodikuteni.

Siis tegi oma tõusu Res Publica, sealgi oli suurem jagu sovetiajast rikkumatuid, aga Res Publica komistas iseenese kingapaeltele. Sealt on alles jäänud mõned ministritoolile kõlbulikud (või siiski mitte?) tüübid, aga erakonda enam pole.

Mis toimub mujal? Keskerakonnal on oma mahukas noortepolk, aga keegi neist ei pääse sealt pärispoliitikasse. Ehk on erandid Kadri Must ja ja too kehva haridusega modell, aga teistel pole ruumi. Kerkis ka üks teotahteline nooruk isegi Tallinna linnapeaks, aga suur isand sõi ta kohe ära.

Aga Reformierakond? On noored, aga kus — ikka vanade kommarite selja taga. Miks peab seda erakonda juhtima kommunist Ansip? 15 aastat vabas EV-s? Kas tal pole konkurente?

Ilmselt mitte. Kas Reformierakonnas pole vaadet ajaloole ega aule? Ilmselt pole, ärivärk, nagu nad on. Suusatavad, sõidavad rattaga ja loravad, täiesti normaalne.

Väga palju armastavad sõna võtta sotsid, neil on aktiivne noortekogu, aga tulemus on nullilähedane. Eestis pole ametiühingute traditsiooni, praegugi juhivad seda asja vanad kommarid, kuigi see võiks olla sotside oma relv.

Rahvaliidust pole mõtet rääkida, seal ongi ainult vanad koonukad või muidu ekskommarid, kus seal on koht noorte tõusuks?

Seega, uued noored ja vabad eestlased: kas lasete selle riigi ikka jäädagi sovetiaja tegelaste kätte — või hakkate ka ise midagi tegema peale arvutinäppimise?