Riigikontrolli analüüs Eesti Raudtee aktsiate erastamise ja aktsionäride lepingu õiguspärasuse kohta näitab, et valitsus, eriti ministrid Pärnoja ja Jürgenson on tekitanud riigile olulist kahju ning võtnud Eestile õigusliku aluseta kuni üks miljard krooni rahalisi kohustusi, teatas Savisaar Keskerakonna pressiesindaja vahendusel BNS-ile.

“Minu hinnangul peaks riigikontrolli analüüs andma küllaldase aluse kriminaalmenetluse alustamiseks ja kahjutekitajate vastutusele võtmiseks,” ütles Keskerakonna esimees.

Savisaar lisas, et paralleelselt kriminaalmenetlusega tuleks otsustada ka teede- ja sideministri ning majandusministri poliitilise vastutuse küsimus.

“Opositsioon on korduvalt taotlenud mõlema mehe tagasiastumist ametist, mis pole neile jõukohane,” meenutas Savisaar.

Opositsiooniliidri hinnangul on peaminister Mart Laaril nüüd valida, kas ta vabastab Pärnoja ja Jürgensoni kui kahjurid kohe ametist või riskib sellega, et kogu tema juhitaval valitsusel tuleb pärast järgmisi valimisi astuda kohtu ette süüdistatuna riigivara raiskamises ja riigile kahju tekitamises.

“Laar peab nüüd ka vastama, kas ta tahab koostööd või edasist vastasseisu. Kui ta hoiab jõuga ametis mehi, keda enamik eesti inimesi peab kahjuriteks, siis järelikult ta ei soovi koostööd,” lausus Savisaar.

Keskerakonna esimees kutsub kolmikliidu presidendikandidaate Peeter Tulvistet, Toomas Savi ja Andres Tarandit üles ütlema hiljemalt kolmapäevaks avalikkusele välja oma seisukoht riigikontrolli akti suhtes.

“Palun presidendikandidaate mitte keerutada ega vastamisest kõrvale hoiduda, sest sellest sõltub paljude parlamendisaadikute ja omavalitsustegelaste suhtumine, sõltumata nende parteilisest kuuluvusest,” rõhutas Savisaar.

“Hindan kõrgelt riigikontrolör Juhan Partsi tööd. Samuti pean väga tähtsaks, et uurimist jätkatakse ning selgitatakse välja ka erastamisagentuuri juhtide poolt nõustajatega sõlmitud lepingute õiguspärasus ja tagamaad,” lausus Savisaar.

Eesti Erastamisagentuuri (EEA) nõukogu esimehest majandusminister Mihkel Pärnoja keeldus esmaspäeval kommenteerimast riigikontrolli kriitikat Eesti Raudtee erastamislepingute õiguspärasuse kohta.

EEA ja riigikontrolli vaidlus riigikontrolli pädevuse üle kuulub otseselt juristide kompetentsi, milles majandusminister ei saa olla õigusemõistjaks, ütles majandusministeeriumi nõunik Ülo Veldre BNS-ile.

Eesti Raudtee 66 protsendi aktsiate erastamislepingu ja aktsionäride lepingu õiguspärasust kontrollinud riigikontroll kritiseeris oma otsuses teravalt mitmeid erastamisega seotud asjaolusid.

Riigikontrolli hinnangul ületasid EEA peadirektor ning teede- ja sideminister oma volitusi, võttes erastamislepingus ja aktsionäride lepingus riigile kohustusi, milleks neil erastamisseadusest ega ühestki teisest õigusaktist tulenevalt õigust ei olnud.