“Asjad lähevad paremuse poole ja loodan, et kõik piirdubki sellega, et peatselt saame heameelt tunda tema tervenemisest,” lausus Neeme Järvi hea sõber dirigent Eri Klas Eesti Päevalehele.

Klasi sõnul soovib ta Järvit mõne lähema päeva jooksul Mustamäe haiglas vaatamas käia.

“Ma ei ole praegu tahtnud hakata talle külla trügima, sest tema seisund on raske, talle tuleb anda aega kosumiseks,” lisas Klas.

Mustamäe haiglast ei soovitud teisipäeval Järvi seisundit patsiendi kaitse seadusele viidates kommenteerida.

Dirigent Järviga sarnaselt raske terviserikkega võitlema pidanud Klas ja lavastaja Eino Baskin soovitasid ajurabanduse saanud Järvil võtta pikk tööpaus ning vältida reisimist.

Klasi sõnul võttis ta pärast tänavu mai lõpus saadud insulti ehk ajurabandust arsti soovitusel pooleteise kuu pikkuse puhkuse ning on kavandanud esimesed tõsisemad esinemised juuli teise poolde, kui ta sõidab Iirimaale Iiri orkestrit juhatama, ning Ameerikasse Los Angelesse.

“Ka Neeme peaks tegema oma turneedesse pikema puhkuse ja edaspidi aeg-ajalt aja maha võtma,” lausus Klas. Tema sõnul kavatseb ta pärast Iirimaa turneed ja Los Angeleses esinemist puhata ka augustis, sest tervisega ei saa riskida.

Kuusteist aastat tagasi pärast kolmandat infarkti 50 päeva koomas olnud Baskin pidas esmatähtsaks, et Järvi säilitaks optimismi ja ei hakkaks liigselt muretsema, et terviserike toob kaasa saatuslikke tagajärgi.

“Mingil juhul ei tohi hakata kartma traagilist kulgu, sest ka minu ere näide olla 50 päeva meelemärkuseta ja arstide poolt lootusetuks tunnistatud, näitab, et on võimalik haigusest jagu saada ja edukalt normaalsesse ellu naasta,” lausus Baskin. “Teen juba kuusteist aastat väga aktiivselt tööd, olin 20 aastat teatri juht ja ei saaks öelda, et ma invaliid oleksin.”

Baskini sõnul ei tohiks Järvi hakata pärast paranemist kiiresti tööd rabama. “Ta on maailmas tunnustatud maestro ja tema jaoks aastas kaks-kolm kuud puhkust võtta annavad tema loomevõimele ainult jumet,” ütles Baskin.

Samas märkis Baskin, et täielikult koormusest loobumine oleks samuti ebasoovitatav. “Peamine on režiimi hoidmine ja endale optimaalse töökoormuse kujundamine,” lisas ta.

Pärnus David Oistrahhi festivalil omanimelisi meistrikursusi pidanud Järvit tabas insult esmaspäeva hommikul Rannahotellis ning ta toimetati kiiresti reanimobiiliga Tallinnasse Mustamäe haigla intensiivraviosakonda.

Raviarst Rein Zupping hindas sama päeva õhtul Järvi seisundit rahuldavaks.