Riigikogu sotsiaaldemokraadist liige Indrek Saar on üks kuuest Eesti esindajast Euroopa Nõukogu Parlamentaarsel Assambleel (ENPA), kirjutab Virumaa Teataja.

Teadupoolest käis eelmisel nädalal Eestis ENPA president Rene van der Linden, kes esitas Eesti riigi aadressil hulga alusetuid süüdistusi.

Rene van der Lindeni ametiaeg ENPA presidendina saab õige pea otsa, jaanuaris toimuval järgmisel istungil valitakse ENPA-le uus president.

Sellele ENPA sessioonile oli kutsutud esinema Iraani parlamendi Majlise spiiker Ghoram Ali Haddad-Adel, aga mitte Iraani parlamendi, vaid Araabia parlamentaarse assamblee esimehena.

“See on iseenesest juba jabur, ega see ei tee olematuks, et ta on Iraani parlamendi esimees,” rääkis Indrek Saar.

Et ENPA tööaeg on piiratud, lepitakse fraktsioonides juba varakult kokku, kes esinejale küsimusi esitab.

Rene van der Linden andis seekord fraktsiooni esimeeste kaudu üllatava korralduse, et piinlikke ja ebamugavaid küsimusi ei tohi Haddad-Adelilt küsida.

“Minu jaoks oli see avaldus ikka viimane piir, et ärge ebameeldivaid küsimusi esitage,” ütles Saar. “Aga võib-olla on ta lihtsalt rumal.”

Parlamentaarse Assamblee järgmine president peaks tulema rotatsiooni korras demokraatide fraktsioonist ja nende kandidaat on Mihhail Margelov Venemaalt.

“Kui seda organisatsiooni hakkab esindama mees, keda isegi rahvas pole valinud, vaid president Putin on ta Vene riigiduuma ülemkotta määranud, ja keda selgelt Putin juhib, siis mis point sellel organisatsioonil üldse enam saab olla?” küsis Indrek Saar.